♦ Rubrica „Viitorul începe astăzi” încearcă, prin comentariile unora dintre cele mai importante voci ale pieţei de capital, să anticipeze viitorul – atât pe termen scurt, de câteva luni, cât şi pe termen mai lung, de până la un an sau mai mult.
Acţiunile americane au avut o performanţă mai slabă decât rivalele lor europene în acest an, iar strategiştii de la JPMorgan spun că acesta este doar începutul. Deşi anul acesta a fost dificil pentru activele americane, performanţa lor remarcabilă din ultimii 15 ani – era „excepţionalismului american“ – rămâne dramatică, însă motoarele acelei performanţe superioare par să-şi piardă avântul.
ETF-ul Vanguard FTSE Europe, care urmăreşte performanţa indicelui FTSE Developed Europe Index (circa 1.300 de companii mari şi mijlocii), a crescut cu 17% în acest an, indicele pan european Stoxx 600 (companii mari, mijlocii şi mici) a urcat cu 7%. Indicele american S&P 500 (companii mari) şi indicele Russell 3000 (companii mari, mijlocii şi mici) au scăzut cu 4%.
Potrivit strategiştilor de la JPMorgan, conduşi de Mislav Matejka, şeful strategiei globale şi europene de acţiuni, 40% din „alfa“ – adică performanţa superioară faţă de un indice de referinţă – a fost generată de acţiunile din grupul „Magnificent Seven“. Acum, însă, odată cu democratizarea inteligenţei artificiale, acest avantaj s-ar putea diminua.