♦ „Dacă ne taxează pe noi, îi taxăm şi noi pe ei“, spune preşedintele american ♦ Bunurile discreţionare şi materiile prime, sectoare ce ar putea fi afectate ♦ Dependenţa companiilor americane de piaţa chineză a fost redusă cu peste o treime în ultimii şapte ani.
Un război comercial bazat pe represalii între Statele Unite şi vecinii săi ar putea cauza probleme serioase pentru câştigurile companiilor incluse în S&P 500, indicele de referinţă al Wall Streetului, cea mai mare piaţă de capital din lume. Dacă tarifele impuse de SUA asupra Canadei, Mexicului şi Chinei provoacă măsuri de retaliere, emitenţii din structura indicelui ar putea suferi scăderi semnificative în ceea ce priveşte câştigurile pe acţiune (earnings per share – EPS), prognozează analiştii Bank of America.
„Estimăm că taxele de 25% asupra Canadei şi Mexicului, plus tarifele suplimentare de 10% asupra Chinei, s-ar traduce într-o scădere de 2% a câştigurilor pe acţiune, presupunând că restul factorilor rămân neschimbaţi (1,7% din partea Canadei şi Mexicului şi 0,3% din partea Chinei)“, scriu analiştii, citaţi de Business Insider.
„Însă dacă situaţia escaladează într-un regim de taxe bilaterale, estimăm o scădere de 8% a EPS, presupunând o elasticitate unitară.“
Având în vedere protecţionismul tot mai accentuat al Washingtonului, acest risc nu este departe de realitate. La doar câteva săptămâni după preluarea mandatului, Donald Trump a anunţat taxe asupra partenerilor comerciali nord-americani ai SUA şi a impus o taxă suplimentară de 10% pe produsele chinezeşti. Deşi tarifele asupra Mexicului şi Canadei au fost amânate, anunţurile iniţiale au stârnit ameninţări din partea ambelor ţări.
În aceste zile, investitorii din întreaga lume urmăresc ştirile privind de politica comercială a SUA, după ce Trump şi-a îndeplinit promisiunea de a impune taxe vamale pe două metale cheie. Preşedintele american a semnat luni seară ordinul pentru a impune tarife de 25% asupra importurilor de oţel şi aluminiu, începând cu 4 martie.
Trump a ameninţat, de asemenea, că va impune tarife reciproce oricărei ţări care taxează importurile provenite din Statele Unite: „dacă ne taxează pe noi, îi taxăm şi noi pe ei.“
Totuşi, principalii indici bursieri din Europa afişau creşteri în după-amiaza de ieri, 11 februarie, de la 0,1% pe CAC 40 din Franţa la 0,2% pentru DAX din Germania şi 0,3% pe IBEX 35 din Spania. Indicele paneuropean Stoxx 600 se aprecia cu 0,1%.
Revenind la piaţa americană, un război comercial ar putea afecta randamentele S&P 500, având în vedere că profiturile sunt un motor esenţial de creştere pentru acţiuni, deşi puţine alte bănci de pe Wall Street au prognozat un impact asupra indicatorului EPS la fel de sever precum cel sugerat de Bank of America.
Într-o notă recentă, Goldman Sachs a estimat că protecţionismul lui Trump ar putea reduce câştigurile per acţiune cu 2%-3%, deoarece o creştere a taxelor cu cinci puncte procentuale reduce de obicei câştigurile S&P cu 1%-2%. În consecinţă, piaţa de acţiuni ar putea scădea cu 5%.
Barclays a subliniat în decembrie că un război comercial la scară largă între SUA şi partenerii săi comerciali continentali ar duce la o scădere de 2,8% a EPS. O depreciere de două cifre a câştigurilor ar putea afecta sectoarele bunurilor discreţionare şi al materiilor prime, având în vedere prezenţa acestora în producţia din Mexic şi Canada.
Lăsând deoparte ameninţarea unui război comercial cu aceste două ţări, BofA a subliniat că taxele vamale ar putea avea iniţial un rol pozitiv, stimulând companiile să îşi crească rezervele de produse.
Companiile par, de asemenea, mai pregătite pentru tensiunile comerciale faţă de 2018, având în vedere că tarifele din primul mandat al lui Trump nu au fost eliminate. Între timp, dependenţa companiilor americane de piaţa chineză a fost redusă cu peste o treime.
Înaintea oricăror perturbări cauzate de tarife, câştigurile din SUA sunt solide, iar rezultatele din al patrulea trimestru au crescut cu 12% faţă de anul precedent. Sentimentul de pe Wall Street este la cote maxime, iar menţiunile despre „minimele industriei“ sunt în creştere – semn că sectoarele ciclice afectate sunt pe cale să îşi revină în termeni de câştiguri, scrie Business Insider.