Burse - Fonduri mutuale

Bursele americane deschid pe roşu aprins şedinţa de vineri: Acţiunile globale, cea mai accentuată rundă de scăderi din ultimele două săptămâni

Bursele americane deschid pe roşu aprins şedinţa de...

Autor: Eduard Ivanovici

10.06.2022, 17:23 951

Indicele american Dow Jones Industrial Average scădea cu 2,4% în prima oră de trading a sesiunii de vineri de pe Wall Street, în timp ce S&P 500 şi Nasdaq 100 erau pe minus cu 2,7%, respectiv 3,2%, conform MarketWatch.

De altfel, acţiunile globale marchează cea mai accentuată rundă de declinuri din ultimele două săptămâni, pe măsură ce investitorii internaţionali continuă să monitorizeze cu atenţie datele privind inflaţia din Statele Unite şi deciziile de politică monetară ale Băncii Centrale Europene.

Indicele MSCI All-World a scăzut cu aproape 4% în ultima săptămână, în contextul în care BCE şi-a reiterat decizia de creştere a ratelor dobânzilor printr-o nouă astfel de majorare în luna iulie, aspect reflectat în evoluţiile pieţelor de capital.

Totodată, analiştii giganţilor bancari Deutsche Bank şi Morgan Stanley şi-au actualizat în sus estimările privind creşterile ratelor dobânzilor din zona euro, conform agenţiei de ştiri Reuters.

În Europa, indicele Stoxx 600 scădea cu 2% spre finele sesiunii de tranzacţionare de vineri şi atingea astfel minimul ultimelor trei săptămâni, iar FTSE-MIB din Milano pierdea 4,5%. La Londra şi Frankfurt, FTSE 100 şi DAX 30 se depreciau cu 1,8%, respectiv 2%, iar indicele parizian CAC 40 era pe minus cu 2,2%.

La Madrid, IBEX înregistra un declin de 3,3%, în timp ce la Bucureşti, indicele de referinţă BET cobora cu 0,6% după ce începuse sesiunea pe plus, conform datelor BVB. WIG20 din Varşovia şi BUX din Budapesta pierdeau 1,9%, respectiv 1,5%.

În Statele Unite, indicii Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq 100 au început şedinţa de tranzacţionare cu declinuri de 1,8%, 2,1%, respectiv 2,3%.

De asemenea, preţul petrolului oferea din nou semne de creştere, dinamica fiind influenţată de temerile privind sancţiunile aplicate de statele UE asupra ţiţeiului rus şi de faptul că planurile OPEC+ de creştere a producţiei s-ar putea dovedi insuficiente în ceea ce priveşte reducerea tensiunea din interiorul pieţei.

Potrivit datelor MarketWatch, preţul unui baril Brent creştea la un moment dat cu 0,25% la 123,36 dolari, aproape de cel mai ridicat nivel din 2012, neluând în calcul scurta creştere la aproximativ 140 de dolari, declanşată la începutul anului de atacurile lansate asupra Ucrainei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO