Burse - Fonduri mutuale

Bursele americane, evoluţii mixte pe fondul lockdown-ului din Austria, care alimentează temerile cu privire la infecţiile cu coronavirus din SUA. Declinuri pe principalii indici bursieri din Europa. La Bucureşti, BET este pe minus cu 1,5%

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

19.11.2021, 17:05 1463

Bursele americane au obţinut rezultate mixte la începutul şedinţei de tranzacţionare de vineri pe fondul viitoarei perioade de carantină din Austria, care alimentează temerile conform cărora infecţiile s-ar extinde dincolo de Europa.

Dow Jones şi S&P 500 au scăzut 0,75%, respectiv 0,1% în prima jumătate de oră de tranzacţionare pe Wall Street, după ce guvernul de la Viena a anunţat o perioadă de lockdown total începând de luni, drept răspuns în faţa numărului tot mai mare de cazuri de Covid-19 din Europa. Lockdown-ul îi va include atât pe vaccinaţi, cât şi pe cei nevaccinaţi şi va dura minim 10 zile, putând fi extins cu încă 10 zile.

Nasdaq, indicele marilor companii tech din SUA, era pe plus cu 0,5% la 17:00, ora României.

„Ştirile lovesc puternic pieţele europene pe măsură oamenii se tem că virusul şi restricţiile se vor răspândi dincolo de continent”, spune Jim Reid, economist al băncii germane Deutsche Bank, adăugând că „Statele Unite s-ar putea confrunta cu o situaţie neaşteptată”, având în vedere că rata de vaccinare este mai mică prin comparaţie cu cea din Uniunea Europeană, relatează Yahoo Finance.

Conform datelor agregate de Bloomberg, 58,9% din populaţia SUA a încheiat schema completă de vaccinare, faţă de 68,1% în UE.

Indicele ATX al bursei din Austria a scăzut până la ora 17:00 cu 3%. La Londra, FTSE 100 este pe minus cu 0,45%, în timp ce DAX 30 din Germania şi CAC 40 din Franţa au înregistrat scăderi de 0,3%, respectiv 0,4%. FTSE MIB, indicele bursei din Milano, a suferit un declin de 1,3%, iar IBEX 35 din Madrid a scăzut cu 1,4%.

La Bucureşti, BET este pe minus cu 1,5%.

„Deşi ştirile se îndreaptă acum către Europa, oare vor fi Statele Unite mai vulnerabile decât ţările europene în cursul iernii? Istoria recentă sugerează că SUA au un nivel mai ridicat privind restricţiile economice referitoare la Covid, însă ţara înregistrează de asemenea un grad mai mic de vaccinare”, adaugă Reid.

În următoarele zile, investitorii vor urmări cu atenţie Washingtonul, unde urmează să fie aprobat pachetul de legi „Build Back Better” al preşedintelui Joe Biden, care acoperă o gamă largă de fonduri suplimentare pentru educaţie, sănătate şi energie verde.

Mai mult, Biden va fi nevoit să propună în câteva zile un şef al Rezervei Federale (banca centrală americană), principalele două variante fiind actualul preşedinte Jerome Powell şi Lael Brainard, membră a boardului de guvernatori Fed din 2014. Analiştii cred că o posibilă numire a lui Brainard va exercita un impact semnificativ asupra pieţelor de capital.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO