Burse - Fonduri mutuale

Bursele au început cu un ton pesimist săptămâna

Bursele au început cu un ton pesimist săptămâna

Autor: Bogdan Cojocaru

02.02.2016, 00:03 462

Începutul de săptămână, cu o nouă scădere abruptă a preţurilor petrolului şi veşti descurajatoare din China, a adus o nouă doză de pesimism pe bursele europene. 

Ianuarie este a şasea lună consecutivă în care activitatea fabricilor din China a scăzut. Economia chinezească este a doua ca mărime a lumii şi unul dintre cele mai puternice motoare ale comerţului internaţional.

Preţul petrolului Brent, referinţa internaţională, a plonjat luni cu 3%, sub 35 de dolari pe baril, iar cotaţia ţiţeiului destinat pieţei americane a scăzut cu peste 4%, la 32 de dolari barilul.

Acţiunile mai multor companii din domeniul petrolului şi gazelor naturale au coborât abrupt. Spre exemplu, titlurile Seadrill au scăzut cu peste 7%, scrie CNBC. Tot în acest sector, compania norvegiană Statoil a anunţat că a achiziţionat o participaţie de 15% la un proiect al Total din Uruguay. Informaţiile au împins acţiunile companiei adânc în teritoriul negativ.

Indicii FTSE, al bursei londoneze, CAC 40, al pieţei de la Paris, şi DAX, al bursei de la Frankfurt, au scăzut cu aproximativ 1%. Bursele americane au deschis şi ele şedinţa de tranzacţionare în scădere.

În Europa, un accord încheiat de compania finlandeză Nokia pentru stingerea unui litigiu legat de brevete cu Samsung a dezamăgit investitorii, iar acţiunile celui ce a fost cândva cel mai mare producător de telefoane mobile din lume s-au prăbuşit cu peset 11%. Veştile au livit şI în titlurile producătorului francez de reţele telecom Alcatel-Lucent.

În centrul atenţiei au fost şI acţiunile băncilor. Bankia, din Spania, a raportat creşterea profitului net cu 40% în 2015, la 1,04 miliarde euro. Acţiunile băncii au urcat cu până la 7%.

Însă HSBC, cea mai mare bancă europeană, va îngheţa anul acesta salariile şI angajările la toate subsidiarele, potrivit Reuters. Acţiunile băncii britanice au înregistrat scăderi de peste 2%.

Barclays şi Credit Suisse vor plăti peste 150 de milioane de dolari pentru retragerea unor acuzaţii că au înşelat investitorii în legătură cu o platformă de trading. ŞI acţiunile acestor bănci au scăzut cu peste 2%.

În schimb, acţiunile operatorului aerian low-cost Ryanair au urcat cu peste 6% după ce compania a anunţat un plan de răscumpărare de acţiuni de 800 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO