Burse - Fonduri mutuale

Bursele au recuperat luni mare parte din scăderile de săptămâna trecută

Bursele au recuperat luni mare parte din scăderile de...

Autor: Dan Grigore Ivan

15.08.2017, 00:01 182
După o săptămână bursieră plină de scăderi alimentate de administraţia nepredictibilă de la Phenian, ieri marii indici bursieri ai lumii au afişat creşteri importante, semn că sentimentele de frică şi prudenţă ale invesitorilor s-au mai diluat.

Intervenţiile oficialilor ame­ri­cani, ce nu au dorit să escaladeze conflictual decla­raţiilor, au con­tribuit la  li­niş­tirea pieţelor de capital globale, antrenând ieri chiar creşteri de aproape 2% în rândul indicelui vienez ATX.

Volatiliatea nu a revenit la nivelurile foarte joase de dinainte săptămânii trecute, situaţie care a caracterizat de altfel toată perioada de la începutul acestui an şi până în prezent, însă creşterea acce­lerată a acesteia s-a oprit până undeva în jurul nivelului din mai anul acesta.

De asemenea, activele de refugiu nu au mai fost la fel de căutate, aurul, yenul japonez sau obligaţiunile guvernamentale americane fiind mai puţin preferate acţiunilor sau altor active mai riscante.

Mai mult, autorităţile nipone au anunţat că economia Japoniei a crescut cu 4%, cea mai mare creştere de peste zece ani, ca urmare a unei cereri interne mai susţinute. Pe de altă parte, economia chineză, a doua a lumii, dă semne de încetinire.

Indicele Nikkei 225, referinţa bursei de la Tokio, a crescut de la începutul acestui an cu 2,22%, în vreme ce avansul din ultimele 12 luni este de 15,47%. Totodată, yenul japonez, unul dintre cele mai importante active de refugiu ale lumii, a scăzut în ultimul an cu 7,22%.

În Europa, indicele FTSE 100, referinţa bursei de pe malul Tamisei şi unul dintre cele mai lovite instrumente financiare din categoria sa săptămâna trecută, a crescut ieri cu 0,61%, în vreme ce indicele german DAX a înre­gis­trat un avans de 1,08%, iar bursa pariziană s-a apreciat cu 0,91%.

În regiune, pe lângă creşterea puternică de aproape 2% a indicelui vie­nez, piaţa de capital poloneză a figurat cu un avans de 0,15%, în vreme ce aprecieri mai puternice au fost con­semnate de indicii bursei maghiare (0,35%) şi a celei cehe (0,91%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO