Burse - Fonduri mutuale

Bursele au scăzut după decizia Fed

Jerome Powell

Jerome Powell

Autor: Dan Grigore Ivan

28.09.2018, 00:00 283

Bursele consacrate au afişat scăderi sau creşteri modeste după ce banca centrală americană a majorat cu 0,25 puncte procentuale rata de politică monetară, până la 2,25%. Decizia a fost luată în unanimitate în FOMC. Este a treia astfel de mişcare a Fed în acest an.

Banca centrală americană a dat semnale că este hotărâtă să meargă înainte cu o politică restrictivă, în ciuda atacurilor venit din partea preşedintelui Trump care militează pentru un capital cât mai ieftin, fiind de părere că rata de creştere economică poate fi pusă astfel în pericol.

Jerome Powell, preşedintele Fed, ajuns la un an de mandat, este de părere că economia americană creşte stabil, amintind de rata foarte mică a şomajului, iar inflaţia este sub control. Fed urmăreşte atent o eventuală transmisie a costului cu taxele vamale către consumatorul american, însă până în prezent nu poate emite o concluzie. 

Powell nu a arătat vreo îngrijorare prezentă cu privire la schimburile comerciale, chiar dacă tensiunile între Statele Unite şi China, Canada, Mexic sau Europa nu par a se domoli. Bursa americană trece printr-o perioadă de creşteri importante, mai ales în sectorul tehnologiei şi al retailer-ului.

Marii indici americani afişează aprecieri în jur de 7-10% de la începutul acestui an, în timp ce la nivel mondial media este de aproape 2%. Totodată, bursa americană a bătut până acum şi randamentul oferit de acţiunile europene, acolo unde media este o depreciere de 2-3%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO