Burse - Fonduri mutuale

Bursele din Statele Unite au încheiat cea mai slabă lună ianuarie de la criza financiară. Frica instaurată în rândul investitorilor a adus declinuri de 5,3% şi 9% pe S&P 500, respectiv Nasdaq

Originea selloff-ului din luna ianuarie, în sectorul tech

Originea selloff-ului din luna ianuarie, în sectorul tech

Autor: Eduard Ivanovici

01.02.2022, 15:16 548

Piaţa americană de capital a suferit cel mai slab început an de la criza financiară globală, pe măsură ce riscurile reprezentate de majorarea ratelor dobânzilor, încetinirea creşterilor din mediul corporate şi tensiunile geopolitice au trimis acţiunile din SUA în teritorii negative, scrie Financial Times.

Benchmark-ul S&P 500 s-a depreciat cu 5,3% în ianuarie, cea mai mare scădere lunară de la începutul pandemiei în martie 2020 şi cea mai slabă lună ianuarie din 2009, adică în plină criză financiară.

Indicele blue chip-urilor putea înregistra o evoluţie mult mai rea, de vreme ce se apropia săptămâna trecută de cea mai slabă lună ianuarie din istorie, reuşind însă să crească cu 4% în ultimele două zile de tranzacţionare din ianuarie.

Totuşi, investitorii încă se aşteaptă la volatilitate. De exemplu, şefii diviziei multi-asset din cadrul managerului de fond Franklin Templeton se întâlnesc în mod normal o dată pe lună pentru a ajusta ponderea alocată diverselor tipuri de active. Însă au decis recent să se întâlnească săptămânal pentru a putea răspunde mai rapid împotriva volatilităţii.

Selloff-ul lunii ianuarie a început în sectorul tech, unde multe companii ar putea fi afectate de înăsprirea politicilor monetare. Săptămâna trecută, preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a dat de înţeles că prima majorare ar putea avea loc în martie şi a refuzat să scoată din calcule o serie mai agresivă de creşteri.

Indicele marilor companii tech, Nasdaq Composite, a scăzut cu 9% în ianuarie, cel mai grav declin din noiembrie 2008.

În prezent, pe măsură ce companiile americane raportează rezultatele la T4/2021, analiştii se aşteaptă ca veniturile de anul acesta să înceapă uşor să încetinească, după ce au fost „alimentate” anul trecut de comparaţiile cu datele slabe din 2020.

În plus, tensiunile ruso-ucrainene – chiar şi în lipsa unui posibil război între cele două ţări – ar putea accentua viitoarele scăderi, putând să îşi spună cuvântul asupra acţiunilor din industria energetică, într-o perioadă în care autorităţile încearcă să controleze inflaţia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO