Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene cresc uşor înaintea veştilor de la cea mai puternică bancă centrală din lume - cea a SUA

Bursele europene cresc uşor înaintea veştilor de la...

Autor: Dan Grigore Ivan

27.09.2018, 00:04 626
Majoritatea burselor lumii stau în expectativă în contextul în care banca centrală americană va ieşi curând cu cele mai recente date despre economia americană şi viziunile sale despre peisajul global, inclusiv problematica războiului comercial. 

Bursele europene au stat în jurul aprecierilor de 0,2-0,5%, în timp ce piaţa americană a urmat trendul de pe continent, un moment de respiro după şedinţe cu aprecieri considerabile. 

În ieşirile anterioare, deşi criticat de preşedintele american pentru faptul că doreşte o ridicare a dobânzii-cheie într-o manieră graduală, Powell şi-a apărat strategia. În piaţă există sentimentul că în acest an Fed-ul va opera una sau două astfel de măsuri. 

Frica de inflaţie pare să se fi diluat brusc. Dacă la începutul anului bursele ofereau cele mai mari scăderi zilnice de la crahul din 2007-2009, tocmai din cauza fricii de revenirea inflaţiei şi de o obligativitate a băncii centrale de a intra agresiv pentru a stăvili valul, în prezent indicii americani oferă aprecieri ce se duc încet-încet spre 10% de la începutul acestui an. 

Nici anxietăţile legate de protecţionismul pe care îl aduce în scena globală preşedintele Trump nu au mai speriat bursele în această vară. Ba chiar de curând, după ce administraţia americană a mai aplicat taxe vamale de 10%, cu posibilitate de majorare spre 25% în 2019, pentru un pachet de importuri chinezeşti în valoare de 200 miliarde dolari, pieţele au crescut puternic, mai ales cea din China, una dintre cele mai lovite de la începutul acestui an. 

Banca centrală americană poate oferi următoarele coordonate privind economia mondială şi cea americană, ambele într-o formă foarte bună la prima vedere. 

Deşi revenirea inflaţiei şi discuţiile privind protecţionismul nu au mai oferit mişcări bruşte pe pieţele globale în ultimul timp, rămân întotdeauna în atenţia investitorilor importanţi ca factori cu potenţial destabilizator. 

grigore.ivan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO