Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene, din nou în scădere pe fondul temerilor legate de vaccinul pentru Omicron. Indicele pan-european Stoxx, declin de 1,3%

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

30.11.2021, 11:06 323

Marile burse din Europa au scăzut din nou marţi, 30 noiembrie, pe fondul temerilor privind noua variantă de Covid.

Indicele pan-european Stoxx scădea la începutul şedinţei de tranzacţionare de astăzi cu 1,3%, înregistrându-se declinuri de-a lungul tuturor sectoarelor incluse în indice. Cea mai mare scădere a fost resimţită în sectorul auto, minus 1,6%.

La Londra, indicele FTSE 100 se deprecia la ora publicării ştirii cu 1,15%. Între timp, DAX 30 din Frankfurt şi CAC 40 din Paris sufereau declinuri de 0,9%, respectiv 1%, conform MarketWatch. FTSE MIB, indicele bursei milaneze, şi IBEX 35 din Madrid erau pe minus cu 1,45%, respectiv 1,4%.

În Statele Unite, contractele futures pe Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq înregistrau scăderi cuprinse între 0,4% şi 1,3%, iar bursele din regiunea Asia-Pacific se tranzacţionau în mare parte în scădere pe măsură ce investitorii reanalizează riscurile asociate cu noua variantă.

Evoluţiile vin după ce CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, a declarat pentru Financial Times că se aşteaptă ca vaccinurile deja existente să fie mai puţin eficiente împotriva noii tulpini. Bancel estimează că dezvoltarea unui vaccin pentru Omicron ar putea dura câteva luni.

De asemenea, CEO-ul şi-a exprimat temerile privind noua variantă de coronavirus, adăugând că va dura cel puţin două săptămâni pentru a determina gradul în care mutaţiile au afectat eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă, notează CNBC.

Ieri, bursele globale şi-au revenit în urma şocului de vineri, 26 noiembrie, ca urmare a veştilor conform cărora tulpina Omicron ar prezenta simptome moderate. Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat luni că tulpina are şanse mari de răspândire şi reprezintă un „risc foarte ridicat” la nivel mondial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO