Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene revin pe creştere după decizia Fed de a reduce achiziţiile de obligaţiuni şi de a creşte ratele dobânzilor în 2022. Indicele pan-european Stoxx, plus 1,4%. La Bucureşti, BET are un avans de 1,3%

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

16.12.2021, 11:46 457

Acţiunile europene au deschis în creştere şedinţele de tranzacţionare de joi, 16 decembrie, pe măsură ce investitorii din regiune digeră decizia Rezervei Federale (Fed-banca centrală americană) de a accelera ritmul de reducere a achiziţiilor lunare de bonduri, conform CNBC.

Indicele Stoxx 600, care urmăreşte evoluţia a 600 de acţiuni europene din economii precum Austria, Belgia, Marea Britanie şi Norvegia, creştea cu 1,4% la 11:33, ora României, acţiunile tech înregistrând cel mai mare avans, 3%.

În prezent, investitorii globali digeră semnalele lansate de Fed, conform cărora banca centrală va fi mai agresivă în ceea ce priveşte reducerea achiziţiilor de obligaţiuni şi creşterea ratelor dobânzilor în 2022.

Astfel, din ianuarie, Fed va cumpăra lunar obligaţiuni de 60 de miliarde de dolari, faţă de 90 de miliarde de dolari în luna decembrie.

Prognozele oferite miercuri arată că oficialii Fed iau în calcul trei majorări ale ratelor dobânzilor în 2022, urmate de două creşteri în anul următor şi încă două în 2024.

Decizia de a diminua achiziţiile de bonduri vine după ce inflaţia a ajuns la 6,8% în noiembrie, peste aşteptările analiştilor şi cel mai ridicat nivel din 1982.

FTSE 100, indicele bursei londoneze, creştea cu 1% la ora publicării ştirii, conform MarketWatch . Între timp, CAC 40 din Paris şi DAX 30 din Frankfurt raportau un plus de 1,26%, respectiv 1,68%, iar FTSE MIB din Milano se aprecia cu 0,85%. În Spania, indicele madrilen IBEX creştea cu 1,36%.

La Bucureşti, indicele BET înregistra un avans de 1,33%. BETAeRO se aprecia cu 2,81%.

Principalele contracte futures pe acţiuni din SUA creşteau în premarket cu aproximativ 0,5%, investitorii aşteptând o nouă serie de date economice ce urmează să fie publicate în cursul zilei de azi.

Între timp, Banca Angliei va anunţa astăzi cea mai recentă decizie privind politica monetară, în contextul în care inflaţia din Regatul Unit a ajuns la maximul ultimului deceniu în noiembrie. În plus, sunt aşteptate o decizie din partea Băncii Centrale Europene, care a avut o strategie mai relaxată prin comparaţie cu celelalte bănci centrale majore, şi dinamica indicatorilor PMI (purchasing managers’ index) pentru zona euro şi Marea Britanie. Datele vor reflecta impunerea măsurilor anti-Covid-19 şi lockdown-urilor parţiale în unele ţări, precum Germania şi Ţările de Jos.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO