Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene revin cu picioarele pe pământ după discursul lui Draghi

Bursele europene revin cu picioarele pe pământ după...

Autor: Dan Grigore Ivan

15.03.2016, 17:58 1485

Indicii principalelor burse europene au înregistrat primele scăderi după anunţul preşedintelui BCE, italianul Mario Draghi, de a înăspri politica monetară.

Indicele bursei de la Londra FTSE 100 a scăzut cu 0,60% . Printre câştigătorii de astăzi de pe bursa londoneză se număra banca Royal Bank of Scotland, cu o creştere de 1,56% sau Astehad Group, cu un plus de 1,10%. De partea cealaltă, cele mai mari scăderi au fost înregistrate de către grupurile minere Antofagasta şi Anglo American , cu scăderi în jurul a 9%. Indicele bursei germane DAX a scăzut cu 0,72%. Volkswagen şi-a continuat azi  scăderea pe bursa de la Frankfurt marcând un minus de 3,15%. În ultimul an, deprecierea acţiunilor producătorului auto este de 51%.

Indicele ce reuneşte cele mai importante companii din Europa, Stoxx 600, a scăzut cu 1,23%, influenţat de scăderile puternice de astăzi de pe pieţele de mărfuri. Peste Ocean, indicele bursier Dow Jones Industrial Average a scăzut cu până la 0,4% imediat după deschidere, iar S&P 500 cu 0,61%.

Cotaţiile mărfurilor au înregistrat cele mai mari scăderi. Îngrijorările au revenit pe piaţa petrolului dupa anunţul Iranului de a nu participa la procesul de îngheţare al producţiei, susţinut de ţări precum Arabia Saudită sau Rusia, declarând ca îşi va majora capacitatea extractivă de la 3 milioane de barili pe zi la 4 milioane. Cotaţia barilului brent a scăzut cu 1,47% .

Banca americană de investiţii Goldman Sachs a anunţat într-un comunicat emis la început acestei luni că nu vede trend-ul crescător din ultimele zile de pe piaţa de mărfuri ca fiind unul ce va rezista prea mult, anunţând scăderi de până la 20% la cotaţiile aluminiului şi cuprului în acest an, scrie Bloomberg.

Argumentaţia celor de la Goldman Sachs se bazează pe faptul că ultima creştere susţinută din acest an va impulsiona producătorii să ofere mai multe mărfuri pe piaţă, acţiune ce va conduce la scufundarea preţurilor.

Banca îşi menţine atitudinea pesimistă şi cu privire la preţul aurului, adăugând că trend-ul crescător al preţului fierului se va inversa, iar barilul de petrol va fluctua între 20 şi 40 de dolari. Astăzi, preţul aurului a avut un regres de 1%.

În acest context, China a anunţat că a înregistrat cu 25,4% mai puţine exporturi în februarie, scăderea importurilor situându-se la 13,8%, semne ce pot prefigura o scădere a cererii pe întreaga piaţă a mărfurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO