Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene, trase în jos de temerile legate de Grecia

Autor: Bogdan Cojocaru

16.06.2011, 11:45 392

Acţiunile celor mai mari companii europene au scăzut cu 0,5%după primele ore ale şedinţei de tranzacţionare de joi, titlurilebancare înregistrând printre cele mai accentuate evoluţii negative,din cauza îngrijorărilor că problemele tot mai grave ale Grecieivor afecta şi alte ţări, scrie Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300, al acţiunilor principalelor companiicotate la bursele din Europa, a scăzut cu 0,5%, până la ora 8:10GMT. Până la ora 8:30 GMT, indicii FTSE 100, al bursei de laLondra, DAX, al pieţei din Frankfurt, şi CAC 40, al bursei de laParis, au pierdut 0,7%, 0,4% şi 0,6% din valoare. Miercuri,FTSEurofirst 300 a închis în scădere cu 1,1%.

"Este panică pe pieţe, iar investitorii se tem că un eventualfaliment al Greciei va produce unde de şoc în genul celor simţitela prăbuşirea Lehman Brothers", a afirmat Markus Huber, analist laETX Capital.

Nout Wellink, membru în consiliul guvernator al BCE, a declaratcă un nou ajutor pentru Grecia va presupune atât de multeincertitudini şi riscuri încât va fi necesară dublarea la 1.500miliarde de euro a fondului de salvare de urgenţă al zonei europentru a putea fi acoperite riscurile de contaminare.

În Grecia, premierul a anunţat miercuri că va forma un nouguvern şi ca căuta un vot de încredere din partea grupului săuparlamentar în condiţiile în care protestele populaţiei împotrivamăsurilor de auteritate au devenit violente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO