Burse - Fonduri mutuale

Bursele externe, aproape de maximul ultimelor trei luni pe fondul ameliorării tensiunilor dintre Washington şi Beijing. Indicele IBEX 35 al bursei de la Madrid, cea mai mare creştere în şedinţa de luni, de 1,9%

Business internaţional

Pieţele aşteaptă reuniunea de joi a Băncii Centrale Europene, care este aşteptată să crească cumpărările de active cu 500 de miliarde de euro, la 1.250 de miliarde de euro.

Pieţele aşteaptă reuniunea de joi a Băncii Centrale Europene, care este aşteptată să crească cumpărările de active cu 500 de miliarde de euro, la 1.250 de miliarde de euro.

Autor: Dorin Oancea

02.06.2020, 00:04 580

Bursele mondiale se apropie de maximele ultimelor trei luni, antrenate fiind de opti­mismul pieţelor, care alimentează apetitul pentru risc şi risipeşte îngrijorările legate de revoltele din Statele Unite şi temerile privind lupta de putere dintre Washington şi Beijing, relatează Reuters.

După ce au crescut cu 35% faţă de valorile atinse la sfârşitul lunii martie, acţiunile încep luna iunie cu câştiguri. Indicele global MSCI a recuperat două treimi din pierderile suferite în urma izbucnirii coronavirusului.

Bursele europene au deschis cu un plus de 1%, conduse de sectoare precum călătoriile şi timpul liber, bănci şi minerit, dar volumele au fost scăzute în şedinţa de luni, dat fiind faptul că pieţele din Germania, Elveţia şi Austria sunt închise pentru sărbători, la fel şi Bursa de Valori Bucureşti.

Spre finalul şedinţei de tranzacţionare, indicele paneuropean Stoxx 600 înregistra o creştere de 1,1%, indicele CAC 40 al bursei din Franţa avea o creştere de 1,5%, indicele FTSE 100 al bursei londoneze înregistra plus 1,5%, indicele italian FTSE MIB înregistra un avans de 1,8%, în timp ce indicele IBEX 35 al bursei de la Madrid avea o creştere de 1,9%.

„Retorica Trump împotriva Chinei şi acţiunile comerciale împotriva Hong Kong ar fi putut fi mult mai grave, de unde şi performanţele pieţelor din această dimineaţă“, a declarat Chris Bailey, strateg european al administratorului Raymond James.

Bursa americană a deschis sesiunea de tranzacţionare în creştere uşoară.

Între timp, dolarul, perceput drept refugiu sigur în vremuri nesigure, a atins minimul ultimelor 11 săptămâni. „Sunt de acord că revoltele nu sunt bune, dar percepţia este că aceasta este o problemă locală... iar incerti­tudinea a dus la un dolar mai mic“, a adăugat Bailey.

În Asia, bursele au închis în creştere, conduse de China. Indicele HSI al bursei din Hong Kong a urcat cu 3,6%, în timp ce acţiunile blue chips chineze au câştigat 2,4%.

Indicele MSCI pentru Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a crescut cu 2,1% la cea mai mare valoare de la începutul lunii martie, iar indicele japonez Nikkei a obţinut un plus de 0,7% pentru a atinge maximul pe trei luni.

Pe pieţele valutare, moneda euro a continuat să crească, atingând 1,1131 dolari, după ce a urcat 1,8% săptămâna trecută, iar dolarul australian a atins un maxim pe patru luni.

O mare parte din declinul recent al dolarului a venit în raport cu euro, moneda europeană fiind susţinută de planurile de stimulare a economiei Uniunii Europene. Pieţele aşteaptă reuniunea de joi a Băncii Centrale Europene, care este aşteptată să crească cumpărările de active cu 500 de miliarde de euro, la 1.250 de miliarde de euro.

La bursele de mărfuri, aurul a adăugat 0,9%, la 1.1742 dolari uncia.

Preţurile futures pentru petrolul Brent au urcat la 37,62 dolari pe baril, în timp ce referinţa americană a scăzut 19 cenţi, la 35,30 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO