Burse - Fonduri mutuale

Bursele internaţionale încheie săptămâna pe plus după prăbuşirile de joia trecută. Creşteri de peste 3% pe principalii indici din Europa. La Bucureşti, avans de 2,2%. Evoluţii mixte pe indicii americani Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Autor: Eduard Ivanovici

28.02.2022, 00:05 174

Majoritatea indicilor bursieri majori au revenit pe plus în ultima zi de tranzacţionare a săptămânii tre­cute, înregistrându-se creşteri în Europa, Asia şi Statele Unite, chiar dacă o parte din evoluţii nu au reuşit să acopere declinurile de joi.

Pe 24 februarie, Federaţia Rusă a atacat oficial Ucraina, după săptă­mâni întregi de speculaţii cu privire la impactul pe care l-ar exer­cita decizia asupra pieţelor internaţionale de capital. În unele cazuri, bursele europene au înregistrat declinuri de peste 10%, în timp ce MOEX, indicele principal al Bursei de la Moscova, a deschis sesiunea cu un minus de circa 50%, după o revenire surprinzătoare la tranzacţionare.

Ulterior, Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat o serie de sancţiuni economice îndreptate împotriva Kremlinului, însă nu au eliminat Rusia din sistemul interna­ţional de plăţi Swift.

Totuşi, investitorii au devenit mai optimişti vineri, 25 februarie. Indicele paneuropean Stoxx 600, care urmă­reşte evoluţia a 600 de acţiuni eu­ropene din economii precum Austria, Belgia, Marea Britanie şi Norvegia, creştea cu 3% la ora 17:20, ora României, potrivit MarketWatch.

„Veştile privind sancţiunile aplicate Moscovei nu au fost atât de agresive precum se temeau unii participanţi la piaţă“, explică Sebastian Mackey, senior member al grupului investiţional Invesco, potrivit Financial Times.

La Londra, indicele FTSE 100 se aprecia la aceeaşi oră cu 3,3%, iar DAX 30 din Frankfurt şi CAC 40 din Paris afişau un plus de 3%, respectiv 3,1%. FTSE MIB din Milano şi indicele madrilen IBEX creşteau cu 3,5%, respectiv 3,4%.

La Bucureşti, indicele de referinţă BET înregistra un avans de 2,3%, iar MOEX de la Moscova se aprecia cu 18%.

În Asia, indicii Shanghai Composite şi Nikkei 225 din Japonia au raportat creşteri de 0,6%, respectiv 2%. La Mumbai, Sensex s-a apreciat cu 2,4%, iar indicele Asia Dow a înregistrat un plus de 0,65%. Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 0,6%.

La aproximativ o oră de la începutul şedinţei de tranzacţionare de vineri, indicii americani Dow Jones Industrial Average, S&P 500 şi Nasdaq Composite afişau evoluţii de plus 0,65%, plus 0,3%, respectiv minus 0,55%, dinamicile din ultimul timp fiind influenţate, de asemenea, şi de prognozele privind majorarea ratelor dobânzilor. Cel mai probabil, Rezerva Federală – banca centrală americană – va înăspri politicile monetare din luna martie.

„Valorile titlurilor mobiliare nu sunt atât de ridicate precum în urmă cu câteva luni, însă rămân în continuare mari. Suntem la marginea prăpastiei”, spune Tancredi Cordero, fondatorul companiei de consultanţă în investiţii Kuros Associates, citat de FT.

Cordero consideră că şansele ca piaţa americană de capital să ofere raliuri susţinute în următoarele săptămâni sunt destul de mici, iar S&P 500 ar putea să scadă cu încă 10% în viitorul apropiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO