Burse - Fonduri mutuale

Bursele internaţionale scad vineri pentru a şaptea şedinţă la rând şi intră în teritoriul de corecţie pe fondul temerilor legate de răspândirea coronavirusului

Bursele internaţionale scad vineri pentru a şaptea...

Autor: Tibi Oprea

02.03.2020, 00:05 418

Bursele internaţionale au reacţionat negativ în şedinţa de vineri, pentru a şaptea zi la rând, pe măsură ce coronavirusul se răspândeşte la nivel global şi induce teamă în comportamentul investiţional al investitorilor, determinându-i să ia poziţii ferme în piaţă. în Europa, pieţele au deschis şedinţele de tranzacţionare cu scăderi abrupte.

La ora redactării acestei ştiri, indicele londonez FTSE 100 şi indicele german DAX scădeau cu peste 3%, indicele CAC 40 al Bursei de la Paris înregistra o scădere de 2,7%, indicele italian FTSE MIB înregistra minus 2,5%, indicele IBEX 35 al Bursei de la Madrid avea minus 2,6%, arată datele Market Watch. De asemenea, indicele pan european Stoxx 600 scădea vineri cu 2,9%, după ce în şedinţa de joi a scăzut cu 3,6% şi a ajuns la o valoare cu 10% mai mică faţă de maximul istoric atins pe 19 februarie 2019, intrând oficial în teritoriu de corecţie, scrie CNBC.

În SUA, indicele S&P 500 şi indicele Nasdaq Composite al companiilor din tehnologie au înregistrat joi cea mai abruptă scădere din august 2011 încoace, de 4,42%, respectiv 4,61%. De altfel, indicele Dow Jones a înregistrat vineri cea mai mare scădere de la începutul lunii februarie 2018 încoace, de 4,42%, şi a intrat astfel în teritoriu de corecţie în contextul în care se află la 10% diferenţă de maximul istoric atins anul trecut.

De asemenea, şi aurul a scăzut joi cu 1,14% în SUA, în timp ce preţul petrolului WTI a înregistrat o scădere de 2,9%.

La nivelul Asiei, indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo înregistra la ora redactării acestei ştiri o scădere de 3,7%, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong scădea cu 2,5%, Bursa din Shanghai avea minus 3,7%, cea din Singapore înregistra minus 3,3%, iar Bursa din Bombay scădea cu 3,7%. Indicele Asia Dow ale celor mai valoroase 50 de companii din regiune scădea şi el cu 2,5%.

Bursa de Valori Bucureşti, operatorul pieţei locale de capital, înregistra vineri la ora 15.30 o scădere de 3,4%, reflectată prin prisma evoluţiei indicelui principal BET şi a indicelui dividendelor BET-TR. De altfel, nicio acţiune din prima ligă bursieră nu înregistra creştere la ora redactării acestei ştiri, în timp ce o sigură acţiune se aprecia pe întreaga piaţă principală a BVB.

şi bursa românească a scăzut vineri pentru a şaptea şedinţă de tranzacţionare la rând. OMV Petrom a deschis sesiunea cu un minus de 4%, iar Banca Transilvania şi BRD cu o scădere de peste 3%.

Pe de altă parte, euro s-a apreciat uşor vineri în faţa monedei naţionale ajungând la un nou maxim istoric de 4,8127 lei, în timp ce preţul aurului XAU a scăzut cu 1,73%, la 228,56 lei pe gram, iar preţul petrolului Brent a scăzut cu 2,5%.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO