Burse - Fonduri mutuale

Bursele internaţionale urcă la maximul ultimulor patru săptămâni, iar preţul petrolului începe să crească pe fondul notei optimiste în care s-au terminat discuţiile dintre SUA şi China

Bursele internaţionale urcă la maximul ultimulor patru...

Autor: Departamentul Economic

09.01.2019, 13:25 480

Bursele mondiale au crescut la maximul a patru săptămâni, iar preţul petrolului a crescut miercuri, pieţele arătându-se optimiste după încheierea negocierilor comerciale dintre Statele Unite şi China şi a temperării temerilor că un conflict comercial ar putea încetini economia globală.

Delegaţiile din China şi din S.U.A. au încheiat miercuri discuţiile, care au durat mai mult decât s-a preconizat, la Beijing, pe fondul unor semne de progres în probleme cum ar fi achiziţiile de bunuri agricole şi de energie din SUA, precum şi acces sporit la pieţele din China. Oficialii au declarat ca detalii vor fi prezentate în curand.

Indicele mondial MSCI a crescut cu 0,4% în a patra zi de creştere la rând. Bursele asiatice au avut un final de şedinţă bun, cu indicii Nikkei din Japonia şi CSI 300 din China în creştere cu 1%, in timp ce indicele KOSPI din Coreea de Sud a crescut cu aproape 2%.

Şi bursele europene au prins curaj, cu indicele paneuropean STOXX 600 mai mare cu 0,6%, iar pieţele franceză şi germană cu plusuri de un procent.

La Bucureşti, bursa se afla uşor pe plus, după ce maţi a încheiat şedinţa în scădere.

"Veştile pozitive în privinţa discuţiilor comerciale oferă un impuls activelor de risc - este ceea ce economia globală are nevoie să vadă", spune Chris Scicluna, şeful departamentului de cercetare economică de la Daiwa Capital Markets din Londra.

"Au apărut, de asemenea, rapoarte privind noile iniţiative ale Chinei de a stimula cheltuielile, ceea ce este de dorit din perspectiva creşterii chineze şi globale".

Lagat de negocierilor comerciale, surse citate deReuters au declarat că părţile sunt încă departe de cererile SUA pentru reforme structurale în China.

Creşterea pieţelor s-a accelerat de vinerea trecută, cand preşedintele Federal Reserve, Jerome Powell, a declarat ca este conştient de riscurile economice si că instituţia se va dovedi răbdatoare şi flexibilă în deciziile din acest an.

Preţurile petrolului au crescut cu aproape 1%, contractele futures cu ţiţei West Texas Intermediate (WTI) crescând la peste 50 de dolari pe baril peste noapte, pentru prima dată în 2019.

Pieţele nu au reacţionat, în schimb, la apariţia televizată a lui Donald Trump, în legătură cu construirea gardului de la frontiera cu Mexicul, pentru a asigura securitatea graniţei împotriva imigranţilor. Preşedintele Trump a dat vina pe democraţi pentru oprirea a activităţii administraţiei timp de 18 zile, declarând că problema ar putea fi rezolvată cu uşurinţă dacă oponenţii săi politici vor ceda cerinţelor sale privind finanţarea zidului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO