Burse - Fonduri mutuale

Bursele lumii se clatină din nou. Epidemia chineză se extinde. Analiştii îşi amintesc de 2008. La Bucureşti piaţa a pierdut 5 miliarde de lei în câteva zile. “Cei cu profil de risc scăzut ar fi indicat să stea pe margine”

Bursele lumii se clatină din nou. Epidemia chineză se...

Autor: Roxana Pricop, Bogdan Cojocaru

08.01.2016, 00:08 6345

Pieţele bursiere din întreaga lume au intrat din nou în aler­tă după ce China a tri­mis o nouă undă de panică printr-o nouă scădere de 7%, după cea similară de luni, ceea ce a dus la oprirea tranzacţiilor a doua oară într-o săptămână.

Imediat, marile pieţe financiare au reacţionat, investitorii amintindu-şi de 2008, anul în care a început cea mai mare criză financiară a lumii. „Pot să spun că sea­mănă cu o criză“, a menţio­nat George Soroş unul dintre cei mai mari in­ves­titori ai lumii, care îşi câştigă banii din crizele care apar. Banca Mon­dială a evo­cat chiar riscul ca eco­nomia mon­dia­lă să fie lovită de o „furtună perfectă“.

La Bucureşti, piaţa a scăzut cu aproa­pe 2% la deschidere, pentru a în­chi­de la -0,6%. Acţiunile celei mai valo­roa­se companii, Petrom, au pierdut aproa­pe 5%, asta şi datorită scăderii petrolului.

„Azi vinde cam toată lumea. Deşi Ro­mânia are o situaţie mai bună decât multe pieţe de frontieră şi emergente, fondurile străine vând din acţiunile ro­mâneşti pentru a-şi onora retra­ge­rile“, a spus Valerian Ionescu, direc­tor de tran­zac­ţionare la BCR. Totuşi, el se aşteaptă ca piaţa să îşi revină după aceste corecţii.

Dan Rusu, analist financiar la Ban­ca Transilvania, spune că în aceste mo­men­te „cei cu profil de risc scăzut ar fi indicat să stea pe margine“. De la începutul anului, cea mai grea pier­dere suferită la Bucureşti o au ac­ţiunile Băncii Transilvania, cu un minus de 7,2%, urmate de BRD, cu 6,45%, SIF Mol­dova cu 4,96% (al doilea cel mai im­portant acţionar al BT) şi Petrom, cu 4,83%.

Pe piaţa monetară şi valutară lucru­rile sunt mai linişite, dar cursul s-a insta­lat bine, la 4,52 lei/euro. Dobânzile  la lei au fost imune la turbulenţele ex­ter­ne, chiar înregistrându-se cel mai redus nivel pentru indicele Robor la trei luni, indicatorul de referinţă la credite, care a coborât sub 1% pe an, un nivel pe care nimeni nu l-ar fi anticipat vreodată.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, pare să fie imun la ceea ce se întâm­plă în afară, având în vedere că ieri, la conferinţa de presă, după şedinţa de poli­tică monetară, criza bursieră externă nici nu a adus-o în discuţie. Pentru el, problema principală este că Guvernul dă prea mulţi bani şi prea repede.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO