Burse - Fonduri mutuale

Bursele mature ale lumii, ajunse la noi maxime, se uită din avion la bursa de la Bucureşti

Autor: Adrian Cojocar

20.06.2014, 00:08 1541

Bursele internaţionale de acţiuni sunt la maximel istorice, ştergând practic criza din mintea investitorilor. Dar în timp ce bursa din SUA şi cea din Germania şi-au depăşit de mult maximele, cu 25% şi respectiv 23,5% peste nivelurile istorice din 2007, bursa de la Bucureşti ar trebui să mai crească cu 62% de la actualele niveluri doar ca să recupereze ce a pierdut din vara anului 2007. Şansa bursei autohtone este ca măsurile „draconice“ anunţate la începutul lunii de şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, pentru susţinerea economiei zonei euro, prin introducerea dobânzilor negative la depozite şi ţinerea deschisă non-stop a tiparniţei de bani, să trezească interesul investitorilor şi pentru acţiuni româneşti. „În schema mare a lucrurilor, bursa de la Bucureşti nu se poate decupla semnificativ faţă de evoluţiile pe care le vedem în zona euro şi SUA“, spune Mihai Nichisoiu, analist pieţe internaţionale la Tradeville.

Bursa este la maximul ultimilor şase ani, dar acţiunile mai au încă mult de recuperat faţă de valorile istorice pe care le-au atins în vara anului 2007. În timp ce bursele din SUA şi Germania şi-au depăşit cu 25% şi respectiv 23,5% maximele antecriză, indicele BET al bursei de la Bucureşti ar mai trebui să crească cu 62% doar ca să recupereze ce a pierdut din anul 2007.

Principalul indice al bursei, BET, se află încă cu 37,6% sub nivelul maxim atins în vara anului 2007, în timp ce principalele burse externe, susţinute de programele băncilor centrale, bat lună de lună noi recorduri.

Indicele S&P 500 a urcat miercuri cu 0,8% şi a atins un nou maxim istoric, de 1.957 de puncte, după ce şeful Fed Janet Yellen i-a asigurat pe investitori că majorarea ratelor de dobândă se va face cu paşi mărunţi şi că evaluările la care au ajuns acţiunile americane nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru banca centrală a SUA.

Pe plan european, BCE a anunţat recent unul dintre cele mai cuprin­zătoare pachete de stimulente econo­mice, iar şeful instituţiei a spus pentru prima dată că ar putea apela la măsuri neconvenţionale pentru a stimula eco­no­mia prin programe de achiziţii de active (QE - quantitative easing).

BCE a redus la începutul lunii do­bânda de politică monetară la un nou mi­nim record, de la 0,25% la 0,15%, şi a coborât rata la depozitele constituite de bănci la -0,1%, devenind astfel pri­ma mare bancă centrală care va taxa banii păstraţi de bănci în conturi la BCE.

Măsurile au fost primite cu optimism de către investitorii de pe bursa din Germania, care au dus cotaţiile la noi niveluri record, iar indicele german DAX a depăşit pentru prima dată pragul de 10.000 de puncte. Ieri indicele DAX urca cu 0,8% la 10.016 puncte, în timp ce indicii futures ai bursei americane erau uşor pe plus, cu 0,1%.

„Măsurile luate de BCE sunt menite, printre altele, să încurajeze investiţiile în active financiare, pieţele de capital europene urmând să beneficieze în continuare de pe urma unor astfel de politici. Perspectiva noastră în ce priveşte bursele europene rămâne una pozitivă, indicele DAX având potenţial de apreciere la 10.250 de puncte până la finele anului, conform scenariului nostru de bază. Desigur, un context european favorabil nu poate decât să exercite influenţe pozitive asupra bursei de la Bucureşti. Noi ne menţinem aşteptările optimiste pe care le-am formulat încă de la începutul anului, făcând abstracţie chiar şi de in­fluenţele euro­pene“, spune Dan Rusu, şeful direcţiei de cercetare din cadrul casei de bro­keraj BT Se­curities.

El se aşteaptă ca indicele BET-FI, reprezentat de SIF-uri şi acţiunile FP, să revină peste pragul de 30.000 de puncte până la finele anului, respectiv un avans de 5,8% faţă de actualele niveluri, în timp ce pentru indicele BET ţinteşte un avans de circa 10%, iar in­dicele ar putea ajunge în in­tervalul 7.400-7.500 de puncte în a doua jumătate a anului, chiar dacă spune că va întâmpina, pro­babil, rezistenţe destul de mari pe parcurs, în jurul cotei de 7.000 de puncte.

„Condiţiile monetare din zona euro erau deja extrem de relaxate la momentul celui mai recent anunţ al BCE. Pe lângă reducerea tuturor dobânzilor, inclusiv a celei de depozit (-0,1% în prezent), BCE a semnalizat că se pregăteşte pentru un QE autentic în zona euro. Într-un mediu general oricum favorabil, investitorii vor folosi cele mai recente decizii ale BCE drept pretexte pentru a continua să cumpere pe bursele de acţiuni din zona euro. În schema mare a lucrurilor, bursa de la Bucureşti nu se poate decupla semnificativ faţă de evoluţiile pe care le vedem în zona euro şi SUA - aşadar, piaţa noastră poate fi influenţată în mod favorabil de noile abordări monetare ale BCE“, spune Mihai Nichisoiu, analist pieţe internaţionale la firma de brokeraj Tradeville.

Unii brokeri spun că decalajul dintre bursele externe şi bursa românească arată că politicile interne nu se îndreaptă în direcţia cea bună şi că ar putea trece mult timp până ce bursa de la Bucureşti îşi va atinge maximele.

„Populismul şi modul cum este privită bursa de autorităţi afectează piaţa. Ca să ajungem din nou la maxime ar trebui să recreăm condiţiile din 2007. Când ritmul de creştere al economiei, rata şomajului şi nivelul de taxe vor ajunge precum cele din 2007, se va reporni creditarea şi vom beneficia de un mediu politic favorabil, atunci va atinge şi bursa de la Bucureşti maximele“, spune Adrian Mănăilă, directorul general al societăţii de brokeraj Eldainvest din Galaţi.

Acţiunile Conpet Ploieşti (COTE) şi Aerostar Bacău (ARS) se află cel mai aproape de a-şi atinge maximele, acestea mai având nevoie de un avans de doar 4%.

Alte două companii impotante care se află mai aproape de maxime sunt Petrom şi Banca Transivania, care ar mai trebui să crească cu 32% şi 39% de la actualele niveluri pentru a ajunge la nivelul maxim din 2007.

Titlurile BRD se află însă la o treime din nivelul maxim şi ar trebui să avanseze cu 207% pentru a ajunge la valoarea din 2007, în timp ce acţiunile SIF-urilor ar trebui să urce cu până la 400% pentru a recupera ce au pierdut faţă de maximul atins în urmă cu şapte ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO