Burse - Fonduri mutuale

​Bursele din Orientul Mijlociu sunt pe minus după asasinarea unuia dintre cei mai importanţi lideri iranieni la ordinul lui Trump: minus 4% în Kuwait, minus 4,4% în Egipt, scăderi şi în Qatar, Israel şi Arabia Saudită

​Bursele din Orientul Mijlociu sunt pe minus după...

Autor: Tibi Oprea

05.01.2020, 19:05 634

Bursele din Orientul Mijlociu, care au un program diferit de tranzacţionare faţă de cele din Vest, adică investitorii realizează tranzacţii şi duminică, au închis pe 5 ianuarie 2020 în scădere, ceea ce ar putea da tonul pentru un început de săptămână volatil pentru pieţele financiare pe fondul escaladării tensiunilor dintre SUA şi Iran.

Agenţia de ştiri Bloomberg notează că asasinarea unuia dintre cei mai importanţi lideri iranieni la ordinul lui Trump a reverberat în pieţele din Orientul Mijlociu şi a trimis bursele în teritoriul roşu. Toate bursele majore din Orientul Mijlociu au înregistrat scăderi duminică, prima şedinţă din săptămână pentru investitorii din regiune, de peste 4% pentru Kuwait, care a fost cea mai performantă bursă din regiune în 2019, şi de 4,4% pentru Egipt.

“Investitorii care au sperat la tensiuni geopolitice mai mici între Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în 2020, au speranţele şterse chiar în a doua zi a acestui an. 2020 va continua să fie un an al tensiunilor geopolitice ridicate”, spune un analist din Abu Dhabi consultat de Bloomberg.

Astfel, gigantul petrolier saudit Saudi Aramco a scăzut cu 1,71% în contextul în care indicele principal al Bursei din Tadawul s-a depreciat cu 2,5%. Indicele principal al Bursei din Egipt a scăzut cu 4,4%, în cea mai abruptă scădere din septembrie încoace, iar bursele din Emiratele Arabe Unite, Qatar, Bahrain, Israel şi Oman au înregistrat de asemenea scăderi.

Riscurile geopolitice au crescut după ce generalul Iranian Qassem Soleimani a fost ucis vineri dimineaţă într-un atac cu drone ordonat de către preşedintele Donald Trump. Preşedintele Iranului Hassan Rouhani a promis răzbunare, în timp ce Trump a declarat sâmbătă seară că a identificat 52 de obiective iraniene care vor fi atacate dacă Iranul va contraataca.

Pieţele globale au reacţionat vineri, indicele MSCI pentru pieţe emergente înregistrând cel mai ridicat ritm de scădere din ultima lună. Preţul petrolului Brent a crescut la 68,6 dolari pe baril, maximul din septembrie 2019 încoace, în timp ce aurul, considerat de refugiu în perioade marcate de instabilitate, aproape a atins maximul ultimilor şase ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO