Burse - Fonduri mutuale

Bursele se clatină din nou, acum sub povara datoriilor statelor

Autor: Andrei Chirileasa

23.05.2011, 23:57 1534

Pieţele de capital din SUA până în Japonia tremură din nou dincauza problemelor tot mai mari cu care se confruntă stateleîndatorate din zona euro.

Investitorii se tem ca situaţia din Grecia să nu provoace unseism de natura celui din toamna anului 2008, pe fondul ştirilor căstatul elen va fi nevoit să-şi restructureze datoria, ceea ce vaînsemna un şoc pe pieţele financiare.

Bursele europene au înregistrat scăderi puternice ieri, pefondul temerilor că Spania şi Italia vor fi următoarele state carevor avea dificultăţi în plata datoriilor. Indicele bursei italienescădea ieri cu 3,3% (la ora 16:15), în timp ce bursa din Spaniapierdea 1,4%.

Scăderi puternice sufereau şi pieţele din Franţa şi Germania,unde principalii indici pierdeau circa 2%, în timp ce bursa de laLondra scădea cu 1,7%. Bursele din SUA au deschis ieri în scădere,indicele Dow Jones pierzând 1,1%, în timp ce bursa din Japonia apierdut 1,5%.

Scăderile vin după ce agenţia de rating Fitch a redus vineriratingul Greciei, iar agen­ţia Standard& Poor's a înrăutăţitperspectiva privind ratingul Italiei. În prezent, întreaga Europăîncearcă să gă­sească o soluţie pentru restructurarea datoriilorGreciei, pentru a împiedica destrămarea zonei euro, după ce înultimul an a cheltuit zeci de miliarde de euro pentru salvarea dela faliment a Greciei, Irlandei şi Portugaliei.

Bursa din Viena înregistra de asemenea scăderi puternice ieri,indicele ATX pierzând peste 2,6%, în condiţiile în care acţiunileOMV (acţionarul majoritar al Petrom) pierdeau aproa­pe 5%.Scăderile au molipsit şi bursa de la Bucureşti, unde SIF-urile aureacţionat cel mai puternic, înregistrând scăderi de peste 3%, întimp ce Fondul Proprietatea pierdea 1%, iar Petrom scădea cu 2%,determinând o corecţie de 1,4% pe indicele BET.

În România vine un emitent nou pe bursă:NEPI

Fondul de investiţii imobiliare sud-african New Europe PropertyInvestments (NEPI) ar putea intra săptămâna viitoare latranzacţionare pe bursa de la Bucureşti, potrivit intermediarilorlistării, BCR şi Intercapital Invest. Listarea NEPI a fost aprobatăvineri de Consiliul de Administraţie al BVB, fiind prima operaţiunede acest fel din 2011. NEPI este şi primul fond imobiliar care selistează la BVB. Fondul deţine 33 de proprietăţi evaluate la 313mil. euro, dintre care 27 sunt în România.

Titlurile NEPI sunt listate şi pe bursa din Africa de Sud, darşi pe sistemul alternativ al bursei de la Londra, însă au olichiditate scăzută. Fondul are o capitalizare de peste 230 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO