Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Acţiunile Alibaba, la minimul ultimilor şase ani. Măsurile de carantină din China continuă să lovească evoluţia companiilor listate

Business internaţional. Acţiunile Alibaba, la minimul...

Autor: Eduard Ivanovici

27.04.2022, 00:03 190

Problemele create de COVID-19 în Republica Populară Chineză şi-au pus amprenta asupra pieţei de capital din a doua cea mai mare economie din lume, scrie Barron’s. La începutul săptămânii, unele dintre cele mai mari companii listate în China sufereau declinuri pe fondul temerilor conform cărora lockdown-urile s-ar putea extinde până în Beijing.

Fără dinamica de miercuri, gigantul din e-commerce Alibaba este pe minus cu 26,2% pe Wall Street în 2022. Cu pragul de 83 de dolari atins la începutul săptămânii, compania a ajuns la minimul ultimilor şase ani.  Alibaba s-a confruntat cu o serie de provocări în 2021, an în care şi-a pierdut aproape jumătate din capitalizare în urma reglementărilor impuse de autorităţile chineze şi americane. Anul acesta, declinul s-a accentuat din cauza inflaţiei ridicate şi a ratelor mari ale dobânzilor.

Mai mult, încetinirea economiei chineze prin aplicarea unor aspre măsuri de carantină ar putea afecta şi mai mult acţiunile Alibaba. Grupul de e-commerce depinde enorm de nivelul de cheltuieli din rândurile populaţiei şi businessurilor, într-o perioadă în care potenţiala sosire a variantei Omicron în Beijing ameninţă dinamica pieţei de acţiuni din China. 

Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a scăzut cu 14,35% în 2022, iar Shanghai Composite s-a depreciat cu 20,5%. Prin comparaţie, S&P 500 din Statele Unite şi Stoxx 600 din Europa sunt pe minus cu 10,4%, respectiv 8,4% în acelaşi interval de timp. Alibaba şi-a răscumpărat recent 56,2 milioane de acţiuni listate la New York, evaluate pe 18 martie la 9,2 miliarde de dolari. De asemenea, gigantul a anunţat luna trecută că îşi va extinde programul de răscumpărare de acţiuni de la 15 miliarde de dolari la un nivel record de 25 de miliarde de dolari.

Cu o valoare de piaţă de 235 de miliarde de dolari, societatea cofondată de Jack Ma ocupă locul 41 în topul celor mai mari companii din lume, potrivit companiesmarketcap.com.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO