Burse - Fonduri mutuale

Business Internaţional. Acţiunile din Grecia, printre cele mai performante la nivel global anul acesta

Business Internaţional. Acţiunile din Grecia, printre...

Autor: Eduard Ivanovici

22.05.2023, 07:36 159

Acţiunile greceşti afişează unele dintre cele mai mari creşteri din lume în perioada de dinaintea alegerilor legislative de anul acesta, în vreme ce investitorii mizează pe faptul că ţara îşi poate recâştiga calificativul „investment grade” privind disciplina fiscală şi rezilienţa economică, potrivit Bloomberg. 

ASE, indicele de referinţă al Bursei din Atena, este pe plus cu 22% în 2023, a şasea cea mai bună performanţă din 92 de benchmarkuri monitorizate de agenţia americană de ştiri, fiind înaintea aproape a tuturor pieţelor europene.

Cele mai mari aprecieri au fost înregistrate de bănci, inclusiv Piraeus Financial Holdings şi Banca Naţională a Greciei, cât şi de companii precum retailerul Jumbo şi firma de pariuri sportive Opap. Teoretic, un calificativ mai bun din partea marilor agenţii de rating – precum S&P, Moody’s şi Fitch – poate să se reflecte într-o îmbunătăţire a percepţiei investitorilor, în prime de risc de ţară mai scăzute, deci în costuri de finanţare de pe piaţă mai mici.

De asemenea, actualizarea în sus a ratingului poate avea consecinţe pozitive şi pentru piaţa de capital. Alegerile din 21 mai pot oferi un stimulent important pieţelor, după ce agenţiile de rating au declarat că o potenţială actualizare la statutul investment grade ar depinde de decizia următorului guvern de a menţine actualul ritm de reforme structurale şi disciplină fiscală. Votul poate duce la un al doilea tur de scrutin, ceea ce ar alimenta nivelul de volatilitate din piaţă. Pe de altă parte, raliul de anul acesta a fost susţinut de o revenire economică puternică şi o mai mare stabilitate a sectorului financiar prin comparaţie cu precedentele crizele.

„Asta s-a schimbat: Grecia revine uşor la statutul investment grade. Vorbim despre ceva ce a fost devalorizat timp de 10 ani, zdrobit ulterior pentru alţi 12 ani, iar acum se reîntoarce la calificativul investment grade, ceea ce ar putea reapărea pe radarele investitorilor”, spune George Lagarias, economist-şef la compania de audit Mazars.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO