Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Acţiunile europene cresc după ce BCE a confirmat finalul programului de cumpărare de bonduri

Business internaţional. Acţiunile europene cresc după...

Autor: Eduard Ivanovici

15.04.2022, 00:03 894

Principalele burse europene se pregăteau să încheie pe plus şedinţa de tranzacţionare de joi, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a confirmat că programul său de achiziţionare de obligaţiuni va lua sfârşit în al treilea trimestru al actualului an. Ieri, la ora 17:25, indicele paneuropean Stoxx 600 se aprecia cu 0,6%, acţiunile din industriile de agrement şi turism crescând la un moment dat cu 2,5%.

Totodată, acţiunile companiilor telecom coborau cu 0,4%, conform CNBC. BCE şi-a menţinut neschimbată politica monetară, însă a confirmat că nu va mai cumpăra bonduri începând cu T3/2022.

Analiştii se aşteaptă ca, odată ce programul va fi încheiat, BCE să majoreze ratele dobânzilor, urmând astfel un trend la care au subscris deja Banca Angliei şi Rezerva Federală din Statele Unite.

De asemenea, pieţele estimează că instituţia europeană va creşte gradual dobânda de referinţă. La Frankfurt, indicele DAX 30 creştea cu 0,6% la ora menţionată mai sus, iar CAC 40 din Paris se aprecia cu 0,9%. FTSE MIB din Milano şi indicele madrilen IBEX 35 înregistrau creşteri de 0,7%, respectiv 0,8%.

Potrivit datelor BVB, indicele BET al bursei locale avea un avans de 1,2%, peste media la nivel european. În SUA, indicii Dow Jones, Nasdaq Composite şi S&P 500 afişau evoluţii de plus 0,5%, minus 0,3%, respectiv minus 1% la o oră de la startul sesiunii, conform MarketWatch. 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO