Burse - Fonduri mutuale

Avertisment sumbru pentru economia globală de la omul care a prezis crizele din 2000 şi 2008: Randamentele reale pe burse în următorii 20 de ani vor fi de 2-3%

Avertisment sumbru pentru economia globală de la omul...

Autor: Alex Ciutacu

13.03.2019, 19:30 5337

Jeremy Grantham, un investitor recunoscut pentru că a anunţat din timp dezastrele care s-au prefigurat în crize economice globale în 2000, odată cu bula dot-com, şi apoi în 2008 cu piaţa imobiliară, a declarat pentru CNBC că investitorii ar trebui să se obişnuiască cu randamente slabe pe pieţele de capital în următorii 20 de ani. El a mai subliniat că acesta este rezultatul după un secol de câştiguri consistente.

„În ultimii 100 de ani, eram obişnuiţi cu un randament anual poate de 6%“, însă piaţa din SUA va livra randamente reale de circa 2-3% în medie pentru următorii 20 de ani, a spus Grantham, cofondator al managerului de investiţii GMO din Boston.

În ultimii cinci ani, indicele S&P 500 a înregistrat o rată anualizată de creştere de 8,1%, indicele industrial Dow Jones de 9,1%, în timp ce indicele Nasdaq a înregistrat 11,4% în aceeaşi perioadă, po­trivit datelor FactSet citate de Market­Watch.

Grantham a atri­buit această predicţie unei pieţe de capital pe care o consideră în continuare scumpă, în ciuda unei furtuni care a corectat mai multe preţuri în ultima parte a anului trecut.

Investitorul, care a prezis o scădere a burselor încă de anul trecut, susţine că nici politicile de majorare lentă a dobânzii de referinţă adoptate de FED, nici decizia Băncii Centrale Europene de a implementa noi stimuli pentru sistemul bancar nu vor reuşi să crească valoarea acţiunilor în mod semnificativ şi pe termen lung.

El recomandă investitorilor să se întoarcă spre pieţe emergente, un pariu pe care şi Morgan Stanley l-a susţinut săptămâna aceasta în relaţia cu investitorii lor, sus­ţinând că de acolo ar putea veni câştiguri mai sigure pe termen lung. Grantham spune că şi China este o variantă bună, aşteptându-se la randamente de circa 6-8%.

alex.ciutacu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO