Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Bank of America: Bursele oferă din nou semnale de creştere. Un raliu în al doilea trimestru poate marca o mare oportunitate de vânzare

Business internaţional. Bank of America: Bursele oferă...

Autor: Eduard Ivanovici

29.03.2022, 00:03 936

Investitorii care visează la un raliu susţinut în pieţele de capital ar putea primi ceea ce îşi doresc în următoarele săptămâni, după un prim trimestru marcat de scăderile generate de războiul din Europa de Est, spune Bank of America.

Celebrul indice bull/bear al băncii a scăzut săptămâna trecută la nivelul 2.0 „buy”, care a dus de-a lungul timpului la creşteri semnificative pe o perioadă de trei luni în ceea ce priveşte bursele internaţionale. Ultima dată când indicele a afişat un semnal contrariant de tip „buy” a fost pe 18 martie 2020, la câteva zile înainte ca bursele globale să se prăbuşească din cauza pandemiei de COVID-19. 

Ideea din spatele unui semnal contrariant de tip „buy” sau „sell” este ca investitorii să acţioneze împotriva „înţelepciunii majorităţii” şi să facă exact opusul a ceea ce crede, în general, piaţa. Bazat pe o serie de date din interiorul pieţelor, indicele gigantului bancar afişează în prezent un sentiment destul de pesimist (bearish), sugerând că piaţa de acţiuni se află sau se apropie de o zonă marcată de epuizare, iar preţurile pot înregistra creşteri pe măsură ce cumpărătorii reîncep să câştige avânt.

O parte din datele monitorizate de sistemul bull/bear al Bank of America includ nivelurile de cash ale managerilor de investiţii, fluxurile de acţiuni şi obligaţiuni ale fondurilor şi estimări privind viitorul trend adoptat de piaţă.Indicele bull/bear a oferit opt semnale de tip „buy” din 2013 încoace. În ultimii douăzeci de ani, respectivul semnal a prevestit un randament 8% pe o perioadă de trei luni pentru titlurile globale de capital, conform Bank of America.

De asemenea, în lunile de după afişarea unui semnal contrariant, acţiunile au tins să depăşească performanţa obligaţiunilor, iar bondurile cu randamente ridicate au tins să întreacă performanţa obligaţiunilor guvernamentale, sugerând o potenţială schimbare a mediului de risc. Totuşi, orice raliu din următoarele câteva săptămâni ar trebui văzut drept o „oportunitate epocală de vânzare”, spune instituţia bancară.

Gigantul argumentează că evoluţia s-ar datora actualelor şocuri provocate de inflaţie, ratelor mai mari ale dobânzilor şi unui nivel mai mic al veniturilor corporative, ceea ce înseamnă că indicele S&P 500 are şanse mai mari să se tranzacţioneze anul acesta sub pragul de 4.000 de puncte decât peste nivelul de 5.000 de puncte.Neluând în calcul dinamica primei şedinţe de tranzacţionare a săptămânii, S&P a scăzut cu 5,3% în 2022, la 4.543 de puncte. Nasdaq Composite şi Dow Jones s-au depreciat cu 10,5%, respectiv 4,7%, conform datelor Investing.com.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO