Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Bank of America: Investitorii din SUA au cumpărat acţiuni de 6,7 mld. dolari pe scăderile determinate de varianta Omicron, cel mai mare flux de intrări din ultimii patru ani. Săptămâna trecută, indicii S&P 500 şi Nasdaq au suferit declinuri de 1,2%, respectiv 2,6%

Business internaţional. Bank of America: Investitorii...

Autor: Eduard Ivanovici

09.12.2021, 08:30 275

Investitorii din Statele Unite au profitat de selloff-ul provocat de apariţia variantei Omicron a corona­virusului şi au cumpărat săptămâna trecută acţiuni de aproape 7 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai ridicat flux de intrări din ultimii patru ani, spune Bank of America, citată de Business Insider.

Clienţii băncii au cumpărat acţiuni şi fonduri tranzacţionate la bursă (ETF-uri), totalul achiziţiilor ajungând la 6,7 miliarde de dolari, cele mai mari intrări din 2017 încoace. Ca procent din capitalizarea cumulată a companiilor din SUA, achiziţiile au ajuns la cel mai ridicat nivel din decembrie 2020.

Indicele bursier S&P 500 a scăzut cu 1,2% săptămâna trecută ca ur­mare a veştilor privind noua tulpină de coronavirus, Omicron, descope­rită în Africa de Sud. Dow Jones şi Nasdaq au înregistrat declinuri de 0,9%, respectiv 2,6%.

Ştirile au provocat temeri con­form cărora guvernele lumii ar putea aplica noi măsuri de lockdown, fapt ce ar afecta economia globală şi ritmul recuperării financiare.

Bank of America susţine că investitorii au cumpărat acţiuni în 8 din 11 sectoare prezente în S&P 500. Primul segment luat în vizor ar fost cel dedicat tehnologiei, care a înregistrat primele fluxuri nete de la începutul lunii octombrie. Totodată, investitorii şi-au îndreptat atenţia către bunuri discreţionare şi acţiuni din sectorul financiar, continuând să cumpere acţiuni din industria energiei pe fondul scăderilor înregis­trate de petrol.

La polul opus, segmentele defensive, formate din utilităţi şi industria sănătăţii, au fost evitate de către investitori.

Clienţii instituţionali au condus valul de achiziţii de săptămâna trecută, iar fluxurile generate de clienţii privaţi au ajuns la cel mai mare nivel din luna februarie, spune banca.

S&P 500 a continuat să crească în urma declinului de săptămâna trecută, indicele fiind pe plus cu 26% în 2021.

JPMorgan Chase & Co – cea mai puternică instituţie bancară din Statele Unite – a declarat săptămâna trecută că scăderile raportate de bursele globale le-ar putea oferi investitorilor şansa de a se poziţiona pentru un trend de redeschidere. Deşi este posibil ca varianta Omicron să fie mai transmisibilă, rapoartele iniţiale sugerează că tulpina ar fi mai puţin mortală, explică strategii JPMorgan.

Astfel, fenomenul ar însemna veşti bune pentru pieţele dedicate activelor de risc deoarece ar semnala că sfârşitul pandemiei devine o probabilitate din ce în ce mai mare.

„Omicron ar putea fi un catalizator pentru accentuarea (nu aplatizarea) curbei de randament, o rotaţie de la «growth» la «value», un selloff al companiilor care au beneficiat de Covid şi carantină şi un raliu al segmentelor aflate în redeschidere. Vedem ultimele evoluţii ca pe o oportunitate de a profita de scăderile din sectoarele ciclice şi cele aflate în redeschidere, cât şi de poziţionare pentru randamentele mai ridicate ale obligaţiunilor“, spun strategii.

Totuşi, bancherii de la Goldman Sachs au tras un semnal de alarmă pentru investitorii care se grăbesc să profite de cele mai recente evoluţii: volatilitatea lunii decembrie are suficient spaţiu de manevră, iar indicatorii de risc nu sugerează că toate acţiunile ar trebui cumpărate.

Deciziile luate de Rezerva Federală (banca centrală americană) – pe măsură ce tulpina Omicron continuă să se răspândească – vor crea tot mai multe provocări pe termen scurt, argumentează Christian Mueller-Glissman, senior member al Goldman.

După selloff-ul din tech şi spaţiul crypto, Indicatorul Goldman Sachs dedicat Apetitului pentru Risc se află sub zero şi ar mai putea scădea în perioada următoare, conform băncii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO