Burse - Fonduri mutuale

Business Internaţional. Berkshire Hathaway dezvăluie o participaţie de peste 5 miliarde de dolari la gigantul energetic Occidental Petroleum, ale cărui acţiuni au crescut cu 87% în 2021

Warren Buffett

Warren Buffett

Autor: Eduard Ivanovici

08.03.2022, 00:03 1820

În cea mai recentă scrisoare anuală adresată acţionarilor, Warren Buffett se plângea că „găsim prea puţine lucruri care ne stârnesc interesul” în pieţele de capital, potrivit CNBC.

Totuşi, un raport publicat la SEC – autoritatea de supraveghere financiară din Statele Unite – arată că Buffett sau managerii săi de portofoliu sunt extrem de entuziasmaţi cu privire la gigantul petrolier Occidental Petroleum. Aşadar, imperiul de investiţii Berkshire Hathaway deţine de scurt timp 91,2 milioane de acţiuni la gigantul din domeniul energiei.

Suma se traduce printr-o participaţie de circa 5,3 miliarde de dolari, la 58 dolari pe unitate, preţ atins la aproape o oră de la începutul şedinţei de tranzacţionare de luni, 7 martie. În 2022, acţiunile Occidental Petroleum s-au apreciat cu 87%, iar compania ajungea la o valoare de piaţă de 54,2 miliarde de dolari. Ieri, preţul barilului Brent a depăşit pentru scurt timp preţul de 130 de dolari, apropiindu-se astfel de un nou maxim istoric pe fondul războiului dintre Kiev şi Moscova. 

Berkshire deţine 9% din acţiunile ordinare ale Occidental, însă compania are mandate de cumpărare a altor 83,9 milioane de acţiuni la un preţ de 59,62 dolari pe unitate. Gigantul lui Buffett a primit mandatele datorită unui împrumut oferit către Occidental în 2019, în valoare de 10 miliarde de dolari. Împrumutul implică distribuirea unui dividend de 8% pe an sau 200 de dolari în fiecare trimestru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO