Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Catastrofă dupa castastrofă: Boeing suferă pierderi de 21,5 mld. dolari determinate de accidentul de duminică

Business internaţional. Catastrofă dupa castastrofă:...

Autor: Iulian Tenchiu

12.03.2019, 00:00 277

Acţiunile producătorului american de aeronave au scăzut luni înainte de începerea sesiunii de tranzacţionare cu 9% în urma accidentului recent în care a fost implicat cel mai bine vândut model al companiei, Boeing 737 Max 8. Accidentul a produs gigantului american pierderi de 21,5 mld. dolari şi i-a determinat pe chinezi să anuleze toate zborurile la care participă acest model de aeronavă, potrivit Business Insider.

„Acest incident tragic va fi un obstacol greu de depăşit pentru Boeing”, a declarat Jasper Lawler, şeful departamentului de cercetare al London Capital Group, într-o notă trimisă clienţilor companiei. Castastrofa în care este implicat unul dintre cele mai cunoscute modele create de Boeing s-a soldat cu 157 de morţi şi este al doilea accident care loveşte puternic producătorul. Autorităţile aeriene chineze au obligat compania aeriană să anuleze zborurile aeronavei, eficacitatea ratei de siguranţă de care dispun aceste avioane fiind pusă sub semnul întrebării. 

Deprecierea acţiunilor BA a determinat scăderea indicelui Dow Jones Average Industrial cu 0.8%. În plus, din cauza accidentului produs duminică, compania americană a anulat lansarea celui mai nou model creat, Boeing 777X, programată pentru această saptămână.

La ora redactării acestei ştiri, acţiunile BA înregistrau minus 7,5%. Un eveniment similar a avut loc anul trecut în octombrie, când un Boeing 737 Max 8 s-a prăbuşit în Indonezia. Boeing a vândut anul trecut 580.747 de aeronave, cifră care reprezintă 72% din livrările companiei.

Cauzele celor două accidente sunt necunoscute, însă site-ul Flightradar24, care se ocupă cu monitorizarea zborurilor, a detectat în cazul zborului de duminică o „viteză verticală instabilă” înainte de prăbuşirea aeronavei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO