Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Ce fac acţiunile tip „meme“, unul dintre factorii marcanţi ai pieţelor internaţionale de acţiuni în 2021. După ce au urcat cu 1.000% şi 600%, AMC şi GameStop ating minimul ultimelor luni

Business internaţional. Ce fac acţiunile tip...

Autor: Eduard Ivanovici

15.12.2021, 08:36 408

♦ Piaţa se aşteaptă ca evoluţiile să nu fie la fel de impresionante în 2022.

Acţiunile speculative – inclusiv GameStop (simbol bursier GME) şi AMC Entertainment (AMC) – au suferit pierderi semnificative în timpul selloff-ului ultimelor zile din Statele Unite, în contextul în care investitorii au renunţat la tot mai multe poziţii riscante, după un an marcat de ascensiunea aşa-ziselor „meme stocks“.

Retailerul GameStop, aflat la un moment dat în centrul freneziei „meme“, a scăzut cu 35% în ultima lună, în timp ce lanţul de cinema­tografe AMC este pe minus cu 45% în aceeaşi perioadă.

Alte nume populare din cadrul grupului WallStreetBets de pe Reddit care au suferit declinuri în ultima lună sunt lanţul de magazine Bed Bath & Beyond (minus 23%) şi Clover Health, o companie ame­ricană de asigurări de sănătate (minus 44%), conform MarketWatch.

Datele nu iau în calcul evoluţiile din şedinţa de marţi, 14 decembrie.

Totuşi, ultimele runde de scăderi nu afectează prea mult imensul raliu al acţiunilor din 2021. AMC este pe plus cu peste 1.000% de la începutul anului, iar GameStop înregistrează un randament de peste 600%.

Performanţele au mutat GameStop din indicele Russell 2000, dedicat companiilor cu valori de piaţă mici, către indicele Russell 1000, al companiilor cu mari capitalizări.

La începutul anului, un grup de investitori de retail a coordonat o serie de tranzacţii pe social media pentru a „salva“ acţiunile unor companii tranzacţionate în lipsă (short-selling) de mai multe fonduri de hedging.

În prezent, capitalizările GameStop şi AMC sunt cuprinse între 10 şi 12 miliarde de dolari. Prin comparaţie, Banca Transilvania, cea mai mare bancă listată la Bursa de Valori Bucureşti, afişează o valoare de piaţă de circa 3,4 miliarde de dolari (14,7 miliarde de lei).

Însă interesul pentru acţiunile de tip „meme“ a scăzut considerabil în ultima perioadă. De exemplu, vinerea trecută, acţiunile AMC au suferit un declin de 7%, după ce CEO-ul Adam Aron şi CFO-ul Sean Goodman şi-au vândut o parte semnificativă a deţinerilor, potrivit CNBC.

Evoluţiile sugerează că investitorii au început să îşi piardă răbdarea, având în vedere că planurile de redresare ale companiilor nu s-au încadrat în aşteptările pieţei. GameStop a început eforturile de transformare prin recrutarea a doi foşti executivi Amazon în funcţiile de CEO şi CFO, însă a oferit puţine detalii privind strategia şi încă nu s-a pronunţat cu privire la perspectivele societăţii.

Mai mult, analiştii sunt de părere că evoluţiile vor continua să cauzeze probleme şi în 2022, notând în acest sens gradul redus de sustenabilitate al acţiunilor, a căror ascensiune se mişcă în sensul opus fundamentelor de evaluare.

Totuşi, aşa cum arată The Economist, un studiu realizat de Universitatea din Alberta semnalează că evenimentele nu reprezintă un exemplu conform căruia creşterea acţiunilor a fost stimulată doar pentru a fi vândute ulterior, nici o schemă în care short-sellerii au publicat un set de zvonuri rău intenţionate despre o companie.

În schimb, este un fenomen de tip „pump and hold“, adică acţiunea se află în afara cadrelor existente ale comportamentelor specifice pieţei. Robinhood, platforma preferată a multor investitori americani de retail, a scăzut cu 43% în ultima lună pe bursă, însă aplicaţiile care transformă tranzacţiile în jocuri continuă să apară în toată lumea, iar fenomenul va fi extrem de greu de oprit, putând să se intensifice în 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO