Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Fondul Suveran al Norvegiei a câştigat 177 de miliarde de dolari în 2021, al doilea cel mai bun rezultat din istorie. Randament de 14,5%

Business internaţional. Fondul Suveran al Norvegiei a...

Autor: Eduard Ivanovici

28.01.2022, 00:00 946

Fondul Suveran al Norvegiei, care deţine cel mai mare portofoliu de acţiuni din lume, a câştigat circa 177 de miliarde de dolari anul trecut, al doilea cel mai mare randament investiţional din istorie, majoritatea creşterilor venind din acţiuni tech, conform Reuters.

Alimentat cu capital obţinut de Norvegia din resurse petroliere şi gaze naturale din Marea Nordului, cel mai mare fond suveran de investiţii la nivel mondial are active de circa 1.300 de miliarde de dolari, adică de aproape cinci ori peste produsul intern brut (PIB) al României. Anul trecut, randamentul investiţiilor a ajuns la 14,5%, cu 0,74 puncte procentuale peste evoluţia indicelui de referinţă al fondului cu sediul în Oslo.

„Rezultatele se datorează în mare parte dinamicilor puternice ale pieţelor de capital de-a lungul anului. Au fost randamente bune în toate sectoarele, însă investiţiile în tech şi sectorul financiar au performant extrem de bine”, spune CEO-ul Nicolai Tangen, fost manager de fond de hedging, care conduce vehiculul de investiţii al Norvegiei din septembrie 2020.

Segmentul cu cea mai bună performanţă a fost tehnologia, cu un randament de 30,2%. Fondul norvegian are participaţii în aproximativ 9.100 de companii la nivel mondial şi deţine 1,4% din toate acţiunile listate, investind de asemenea în obligaţiuni, real estate (companii nelistate) şi infrastructură dedicată energiei regenerabile.

Rezultatul de anul trecut a fost al doilea cel mai bun din istoria fondului, întrecut doar de cei 189 de miliarde de dolari înregistraţi în 2019. Individual, cel mai mari contribuitori la randamentele fondului au fost Microsoft, Alphabet (Google) şi Apple.

Principalele investiţii au fost cele din Statele Unite, cu un câştig de 107 miliarde de dolari, urmate de Regatul Unit, cu 12,5 miliarde de dolari. Fondul deţine echivalentul a 244.000 de dolari pentru fiecare cetăţean norvegian, adică 5,4 milioane de oameni. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO