Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Investitorii au retras 9,4 mld. dolari din fondurile mutuale britanice de teama inflaţiei în creştere

Business internaţional. Investitorii au retras 9,4 mld....

Autor: Eduard Ivanovici

26.10.2021, 00:00 873

Investitorii au retras anul acesta 9,4 mld. dolari din fondurile de acţiuni cu expunere pe Marea Britanie, după ce aşteptările privind campania de vaccinare, care ar fi urmat să genereze o creştere economică puternică, au fost înlocuite de temeri cu privire la hiperinflaţie, scrie Financial Times.

Răscumpărările înseamnă că fondurile care au investit în acţiuni britanice se îndreaptă acum către al şaselea an consecutiv marcat de ieşiri, scrie furnizorul de date EPFR. Investitorii şi-au reorientat atenţia din cauza „problemelor ce ţin de lanţurile de aprovizionare”, spune un analist al Bank of America, notând între timp creşterea accelerată a preţurilor şi criza din industria energetică. 

Jumătate din fondurile monitorizate de indicii EPFR, axate pe fondurile cu expunere în Regatul Unit, sunt comparate în funcţie de evaluare cu indicele intern FTSE All-Share, ceea ce arată că managerii folosesc indicele ca un punct de referinţă în construirea portofoliilor. Fondurile care implică un alt punct de referinţă în afară de FTSE 100 au înregistrat ieşiri considerabile în luna octombrie.

„Există un sentiment de precauţie când vine vorba de Marea Britanie, alimentat de incertitudini monetare, fiscale şi comerciale”, spune Ross Mayfield, strateg al băncii americane de investiţii RW Baird. Regatul Unit îşi va reveni mai greu din şocul provocat de pandemie prin comparaţie cu alte ţări din grupul G7, potrivit FMI, producţia economică din 2024 urmând să fie cu 3% sub nivelurile pre-Covid.

Liderii mediului britanic de business le-au transmis membrilor Parlamentului că problemele lanţurilor de aprovizionare, cauzate de creşterea preţurilor şi criza forţei de muncă, s-ar putea extinde până în 2023.

Rata anuală a inflaţiei din Regatul Unit a scăzut de la 3,2% în august la 3,1% în septembrie, însă economiştii preconizează că datele vor rămâne cu mult peste obiectivul Băncii Angliei pentru următorul an – 2%. Analiştii se aşteaptă ca banca centrală să majoreze luna viitoare ratele dobânzilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO