Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Investitorii vând participaţii la fonduri într-un ritm record în prima jumătate a anului

Business internaţional. Investitorii vând participaţii...

Autor: Eduard Ivanovici

09.08.2022, 00:05 1402

♦  Fondurile de pensii, incluse într-un grup care a vândut participaţii la fonduri private în valoare de 33 mld. dolari.

Investitorii internaţionali vând participaţii la fonduri de private equity şi capital de risc într-un ritm record anul acesta, având în vedere că declinul suferit de burse în 2022 s-a extins către pieţele private, care au beneficiat din plin de era ratelor scăzute ale dobânzilor.

Fondurile suverane şi de pensii fac parte dintr-un grup care a vândut participaţii la fonduri private în valoare de 33 de miliarde de dolari în primele şase luni ale anului, de la 19 miliarde în perioada similară in 2021, vânzându-le de obicei sub valoarea nominală, conform unei analize a băncii de investiţii Jefferies, scrie Financial Times.

Sell-off-ul vine după o decadă de alocări în creştere pentru pieţele private, care au crescut semnificativ în influenţă după criza financiară din 2008 şi care acoperă firme de răscumpărare, fonduri de capital de risc şi real estate. De asemenea, valul de vânzări pune un semn de între­bare deasupra abilităţii companiilor de a continua să atragă capital.

Fondurile de pensii spun că fenomenul a fost declanşat în mare parte de declinul pieţelor de acţiuni, lăsându-le portofoliile extrem de expuse în faţa fondurilor de răscumpărare şi a altor investiţii private a căror valoare nu a scăzut în acelaşi ritm.

Investitorii „sunt foarte îngrijoraţi că vor intra într-o criză de numerar şi vor fi nevoiţi să îşi vândă din lucruri, aşa că încearcă să evite acest lucru“ prin actuala serie de vânzări de participaţii, spune şeful diviziei de private equity din cadrul unui fond de pensii.

CFO-ul Amundi, cel mai mare manager de investiţii la nivel european, spunea recent că o parte din piaţa de private equity seamănă cu o schemă Ponzi, în contextul în care volumele de bani strânşi în ultimii ani de firmele de private equity au „alimentat“ tot mai mult evaluările şi au determinat companiile să cumpere active la preţuri ridicate.

„Când ştii că poţi să renunţi la o poziţie dintr-o firmă de private equity la un multiplu de, să zicem, 20, 25 sau 30 x veniturile, bineînţeles că nu îţi vei reduce expunerea. Este o situaţie circulară, de aceea fac referire la schema Ponzi (...) Nu vreau să spun că întreaga piaţa de private equity este rea deoarece există oportunităţi foarte, foarte bune. Însă uneori nu există miracole“, a declarat CFO-ul Vincent Mortier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO