Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. IPO-urile îşi pierd din avânt la nivel global: finanţări de 26,7 mld. dolari la început de 2022, minus 60% faţă de perioada similară din 2021

Business internaţional. IPO-urile îşi pierd din avânt...

Autor: Eduard Ivanovici

01.02.2022, 00:00 210

Ofertele publice iniţiale (IPO) au început anul 2022 cu stângul, în contextul în care la nivel global, toate IPO-urile realizate de la începutul anului au generat 26,7 miliarde de dolari pentru companii, în scădere cu 60% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, relatează Bloomberg.

Perspectivele oferite de majorarea ratelor dobânzilor, combinate cu încetinirea economică şi tensiunile geopolitice, au determinat cea mai slabă lună pentru piaţa de capital americană de la începutul pandemiei de coronavirus.

Acţiunile concentrate pe creştere, cu precădere cele din industria tech, şi IPO-urile au fost mult mai vulnerabile în faţa sell offului din ultimele săptămâni, în timpul căruia investitorii şi-au îndreptat atenţia către active mai ieftine, de tip „value”.

„Este un mediu cu adevărat greu pentru noile listări. Mulţi investitori se confruntă cu situaţia în care portofoliile lor intră în teritorii negative, iar rotaţia către segmentul value trage în jos entuziasmul pentru acţiunile growth, care au dominat anul trecut piaţa IPO-urilor”, spune Andreas Bernstorff, şef al diviziei dedicate pieţelor europene de capital din cadrul băncii BNP Paribas. Indicele Cboe Volatility Index (VIX) sau „indicele fricii”, care generează o proiecţie de volatilitate pe următoarele 30 de zile şi care oferă o idee cu privire la sentimentul investitorilor, a crescut în ianuarie cu 60%, un semnal de alarmă privind vânzările de noi acţiuni.

În New York, tulburările din piaţă au determinat anularea a nouă IPO-uri, incluzând aici platforma de HR pe bază de cloud Justworks şi fondul imobiliar Four Springs Capital Trust. Totodată, frenezia „cutiilor goale” începută anul trecut continuă să dispară în 2022, fiind anulate până acum listări în valoare de 4 miliarde de dolari ale unor SPAC-uri (special purpose acquisition company). În Europa, start-up-ul WeTransfer a renunţat joia trecută la listarea pe bursa din Amsterdam, în condiţiile în care nu a reuşit să atragă un număr suficient de investitori. 

O zi mai târziu, producătorul german de medicamente Cheplapharm Arzneimittel şi-a amânat planurile de debut la bursă. De asemenea, grupul britanic Mishcon de Reya a amânat pentru a doua oară ceea ce ar fi devenit cel mai mare IPO la nivel mondial al unei firme de avocatură. Nivelul scăzut de interes din rândul investitorilor şi scăderile înregistrate de burse au cauzat o creştere de aproape două ori a IPO-urilor anulate la nivel mondial la începutul anului 2021 prin comparaţie cu perioada similară a anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO