Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Marcări de profituri pe bursele europene: Stoxx 600, minus 1%. La Londra, FTSE 100 pierde 1,2%, după ce reintrase pentru scurt timp în piaţa „bull”

Business internaţional. Marcări de profituri pe bursele...
Foto: Profimedia

Autor: Eduard Ivanovici

07.02.2023, 00:00 164

Acţiunile din Europa înregistrau scăderi luni, 6 februarie pe fondul temerilor privind datele din piaţa americană a muncii, care ar urma să „alimenteze” politica Rezervei Federale de majorare a ratelor dobânzilor.

Între timp investitorii îşi îndreaptă atenţia către tensiunile dintre SUA şi Republica Populară Chineză, conform Bloomberg. Indicele paneuropean Stoxx 600 scădea cu 1% spre sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de ieri. DAX din Frankfurt şi indicele francez CAC 40 erau pe minus cu 1,1%, respectiv 1,7%.

La Londra, FTSE pierdea 1,2%, după ce indicele a crescut vineri cu peste 20% faţă de cel mai recent minim şi a intrat astfel în bull market. Indicele local BET era pe plus cu 0,25%, potrivit BVB. După unul din cele mai bune începuturi de an pentru acţiunile europene, investitorii încep să beneficieze de creşteri şi să marcheze în consecinţă din profituri, uitându-se din nou cu atenţie către politicile monetare ale marilor bănci centrale.

Avansul de la început de an – susţinut de perdanţii din 2022 şi sectoarele ciclice – a venit într-un context în care investitorii au văzut cu optimism ritmul inflaţiei, evoluţia preţurilor la gaze naturale şi redeschiderea economiei chineze. De asemenea, participanţii la piaţă urmăresc acum rezultatele financiare de anul trecut pentru a vedea cum trec companiile printr-o perioadă în care economia oferă semne de încetinire.

„Investitorii mizau pe faptul că Fed-ul va reduce ratele dobânzilor în 2023. Acest selloff s-ar putea dovedi unul de scurtă durată” spune Stephen Innes, managing partner al administratorului de active SPI Asset Management.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO