Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Nici nu au scăpat bine de îngrijorările din Orient, că investitorii sunt acum în faţa unui alt test: noul virus din China

Business internaţional. Nici nu au scăpat bine de...

Autor: Tibi Oprea

22.01.2020, 00:00 549

Bursele externe înregistrează scăderi pe linie în şedinţa de tranzacţionare de marţi, în contextul temerilor legate de răspândirea noului coronavirus originar din China. 

Astfel, investitorii din Asia au fost primii care au luat poziţii defensive în piaţă în urma celor peste 300 de cazuri de virus depistate şi pe fondul riscului ridicat în ceea ce priveşte milioanele de chinezi care călătoresc în vacanţa de Anul Nou Lunar. Cea mai abruptă scădere a fost înregistrată de indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong, de 2,8%, în timp ce indicele Dow al pieţelor asiatice şi indicele Nikkei 225 al Bursei japoneze din Tokio au înregistrat minus 0,9%, iar indicele principal al Bursei din Shanghai a scăzut cu 1,4%.

Pe de altă parte, bursele europene au preluat temerile privind riscul pe care îl reprezintă răspândirea acestui virus şi s-au tranzacţionat în teritoriu roşu. Indicele londonez FTSE 100 şi indicele CAC 40 al Bursei din Franţa au înregistrat o scădere de 0,62%, indicele italian FTSE MIB a scăzut cu 0,76%, iar indicele paneuropean STOXX 600 a înregistrat minus 0,3%.

Doar indicele german DAX s-a menţinut pe linia de plutire. Producătorii de bunuri de lux, cu o expunere ridicată în China, au înregistrat printre cele mai mari scăderi. Acţiunile Moet Hennessy Louis Vuitton au scăzut cu 1,8%, titlurile Hermes au înregistrat minus 1,5%, iar cele ale Burberry au înregistrat minus 1,2%.

La nivelul SUA, indicele Dow Jones înregistra la ora redactării acestei ştiri o scădere de 0,33%, indicele S&P 500 înregistra minus 0,25%, iar indicele Nasdaq al companiilor de tehnologie avea minus 0,23%. Şi preţurile petrolului şi ale aurului au scăzut marţi, cu 0,2%, respectiv 0,5%. La Bucureşti, indicele principal BET a închis şedinţa de tranzacţionare în uşoară creştere (0,02%), dinamică determinată de avansul acţiunilor Digi Communications, Conpet Ploieşti şi Transelectrica.

La polul opus, acţiunile Sphera, administratorul KFC şi Pizza Hut în România, cele ale MedLife şi acţiunile Bursei de Valori Bucureşti au înregistrat scăderi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO