Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Preţul petrolului scade sub 100 de dolari pe baril, nivel nemaiîntâlnit de la izbucnirea conflictului din est

Business internaţional. Preţul petrolului scade sub 100...

Autor: Eduard Ivanovici

16.03.2022, 00:03 320

Preţul petrolului a scăzut marţi sub pragul de 100 de dolari barilul, un nivel nemaivăzut de la invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu trei săptămâni, potrivit MarketWatch. Ieri, contractele futures Crude Oil West Texas Intermediate cu livrare în luna aprilie afişau la un moment dat un minus de 8,4% la 94,3 dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din 25 februarie, a doua zi după izbucnirea conflictului armat. La 15:00, ora României, contractele futures pe WTI se depreciau cu 6,38% la 96,4 dolari, iar cele pe ţiţeiul Brent scădeau cu 8%, sau 8,5%, la 98,38 dolari pe baril.

Săptămâna trecută, WTI şi Brent au ajuns la circa 130, respectiv 140 de dolari pe baril, în condiţii de înaltă volatilitate în pieţe. Speranţele privind o soluţie diplomatică în Ucraina au continuat să îşi spună cuvântul asupra preţului petrolului, alături de lockdownurile anti-COVID din China. 

„O provincie din nord-estul Chinei a emis o interdicţie de călătorie, fapt care probabil nu va lăsa neafectată cererea de petrol din China. De asemenea, India a declarat că este dispusă să cumpere petrol rusesc, care a devenit semnificativ mai ieftin deoarece cumpărătorii vestici refuză să îl achiziţioneze”, spune Carsten Fritsch, analist al Commerzbank, a doua cea mai mare bancă germană.

Pe lângă fricile asociate încetinirii economiei globale şi efectelor războiului ruso-ucrainean, oraşul chinezesc Shenzhen – un mare hub al industriei tech – a intrat în carantină din cauza unor noi focare de coronavirus, alături de un nou lockdown în nord-estul ţării. Luni, acţiunile chinezeşti au suferit cel mai mare declin de la criza financiară din 2008 încoace.

În aceeaşi zi, preţul petrolului a scăzut pe fondul unor rapoarte conform cărora Statele Unite ar putea ridica restricţiile aplicate asupra ţiţeiului venezuelean, ceea ce ar putea reduce o parte din temerile legate de aprovizionare, într-un moment în care Rusia şi Ucraina se apropie de a treia săptămână de conflict.

„Corecţia înregistrată de preţul petrolului reprezintă cu siguranţă o uşurare în ceea ce priveşte aşteptările asociate inflaţiei, însă noile măsuri de lockdown din China vor continua să înrăutăţească criza lanţurilor de aprovizionare şi să reaccentueze temerile privind fenomenul inflaţionist”, explică Ipek Ozkardeskaya, senior analyst al Swissquote Bank.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO