Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Prin prisma numărului de listări, bursele europene au încheiat cel mai aglomerat prim semestru din ultimii ani: 223 de oferte pentru 44,6 mld. euro

Business internaţional. Prin prisma numărului de...

Autor: Eduard Ivanovici

20.07.2021, 00:04 107

Listările pe bursele europene au totalizat 44,6 miliarde de euro printr-un număr de 223 de oferte publice iniţiale în primele şase luni ale anului, ajungându-se la cea mai aglomerată perioadă din istoria recentă a pieţelor de capital ale continentului.

Al doilea trimestru a numărat 137 de IPO-uri în Europa, companiile strângând în acest fel 21,9 miliarde de euro, arată datele firmei de consultanţă şi audit PwC. Deutsche Borse din Frankfurt a fost principala bursă în funcţie de volum, urmată de Euronext Amsterdam şi London Stock Exchange.

„Când luăm în calcul ce a oferit piaţa IPO-urilor în acest trimestru, este evident că, în ultimele luni, investitorii au devenit mai selectivi şi mai sensibili la preţul anumitor tranzacţii. Totuşi, reţeaua europeană de IPO-uri continuă să fie puternică şi avântul actual al emiterilor are şanse să continue şi în a doua jumătate a lui 2021”, spune Mark Hughes, şeful diviziei britanice dedicate pieţei de capital din cadrul PwC.

Raportul companiei subliniază faptul că sentimentele vizavi de piaţa londoneză rămân pozitive, chiar dacă a fost observat un declin considerabil în veniturile generate de IPO-uri în T2 prin comparaţie cu activitatea excepţională din T1.

„Exemplul lansat recent de fintech-ul Wise (fostul TransferWise - n. red.), care a optat în favoarea unei listări directe pe Bursa în Londra, subliniază valul de inovaţii din piaţa IPO-urilor şi apetitul tot mai mare al Londrei pentru grupurile tech cu expunere globală”, spune Ekaterina Cimatova, senior manager PwC. În S1/2021, serviciile financiare şi start-up-urile de asigurări au obţinut un nivel record de finanţări, atrăgând de la investitori 14,3 miliarde de euro. Per total, evaluările unicornilor tech din Europa sunt estimate la 670 de miliarde de euro, aproape de capitalizarea bursieră a unor companii precum Berkshire Hathaway şi Tesla. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO