Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Randamentele negative ale obligaţiunilor europene devin tot mai greu de găsit pe măsură ce investitorii ignoră declaraţiile Băncii Centrale Europene

Business internaţional. Randamentele negative ale...

Autor: Eduard Ivanovici

04.11.2021, 00:00 231

În Europa, randamentele negative la obligaţiuni devin tot mai rare, micşorând cantitatea de datorii a investitorilor.

De exemplu, în Franţa, Irlanda, Ţările de Jos şi Elveţia, bondurile au intrat în teritorii pozitive în ultima perioadă sau se pregătesc să înregistreze creşteri, în timp ce randamentul obligaţiunilor germane cu scadenţă pe 10 ani, deşi încă este pe minus, s-a apropiat săptămâna aceasta de cel mai ridicat nivel din aprilie 2019 încoace, transmite The Wall Street Journal. Evoluţiile au redus recent cantităţile de bonduri negative la 9,24 miliarde de euro, de la un maxim de 15.500 de miliarde în decembrie 2020, conform indicelui Bloomberg Barclays. În afara zonei euro, Elveţia şi Japonia reprezintă alte economii cu rate negative. 

În spatele performanţelor se află estimările conform cărora Banca Centrală Europeană va majora ratele dobânzilor mai repede decât plănuieşte în momentul de faţă. Inflaţia din Europa a stabilit noi recorduri în timpul pandemiei de COVID-19, alimentată de o cerere tot mai mare şi de problemele lanţurilor globale de aprovizionare.

„Investitorii se gândesc în mod clar la o creştere a ratelor dobânzilor, care ar avea loc mai devreme decât se crezuse până acum”, spune Jens Peter Sorensen, analist-şef al Danske Bank, cea mai mare bancă din Danemarca.

Alte economii din Europa, precum Norvegia şi Polonia, au mărit deja ratele dobânzilor. În Statele Unite, Marea Britanie şi Canada, băncile centrale au semnalat că ar putea efectua o mişcare similară în 2022. Autorităţile britanice vor limpezi apele în acest sens pe 4 noiembrie. În cazul ţărilor care folosesc moneda unică europeană, preşedintele BCE Christine Lagarde a eliminat posibilitatea de a majora anul viitor ratele dobânzilor, pariind că preţurile vor scădea odată ce vor dispărea efectele crizei sanitare.

Ratele dobânzilor din zona euro sunt negative încă din 2014. Însă investitorii par să îi ignore avertismentul şi continuă să vândă obligaţiuni guvernamentale, ridicând astfel randamentele, în contextul în care numărul mai mic de achiziţii efectuate de băncile centrale va pune tot mai multă presiune asupra bondurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO