Burse - Fonduri mutuale

Business Internaţional. Randamentele obligaţiunilor italiene cresc pe măsură ce guvernul lui Mario Draghi se apropie de marginea prăpastiei

Business Internaţional. Randamentele obligaţiunilor...

Autor: Eduard Ivanovici

19.07.2022, 00:04 480

Costurile de împrumut din Italia creşteau puternic în prima zi a săptămânii, iar cererea marilor investitori privind titlurile de stat din Germania – considerate mai sigure – ajungea la cel mai ridicat nivel din ultima lună pe fondul incertitudinilor din mediul politic italian, conform Reuters.

Prim-ministrul Mario Draghi a încercat să demisioneze joia trecută după ce Mişcarea 5 Stele (M5S), un partener de coaliţie, a refuzat să susţină guvernul într-un vot de încredere parlamentar.

Demisia lui Draghi a fost respinsă de preşedintele italian. O sursă din biroul premierului spune că Draghi nu va suporta niciun „ultimatum” din partea altor partide şi este determinat să părăsească funcţia de şef al guvernului.

Pe acest fond, randamentul titlurilor de stat italiene pe 10 ani creşteau la un moment dat în cursul zilei de ieri cu 10 puncte de bază, la 3,48%, aducând astfel spreadul (diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de cumpărare) obligaţiunilor guvernamentale germane la cel mai mare nivel din ultima lună, circa 235 de puncte de bază. 

Draghi este aşteptat să se adreseze parlamentului miercuri 20 iulie. Instabilitatea politică din Italia vine într-o săptămână în care Banca Centrală Europeană (BCE) ar creşte ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani, urmând să detalieze pe baza noului instrument antifragmentare, creat pentru limitarea tensiunilor din pieţele de obligaţiuni. Totodată, declaraţiile BCE vor fi urmărite cu atenţie de participanţii la pieţele de acţiuni din Europa. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO