Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Randamentul aurului „bate” acţiunile şi obligaţiunile la început de an. Investitorii caută tot mai mult active de refugiu

Business internaţional. Randamentul aurului „bate”...

Autor: Eduard Ivanovici

24.02.2022, 00:03 238

Aurul a început anul într-o notă optimistă, depăşind randamentul înregistrat de obligaţiuni şi acţiuni într-un context în care investitorii cutreieră pieţele în căutare de locuri unde-şi pot plasa banii, potrivit Financial Times.

Metalul preţios, folosit de investitori drept activ de refugiu în vremuri tulburi, a crescut luna aceasta cu circa 5% şi a depăşit săptămâna trecută – chiar dacă pentru scurt timp – pragul de 1.900 de dolari per uncie troy (31 de grame). De la începutul anului, aurul spot a depăşit dinamica indicilor MSCI World şi Bloomberg Multiverse, dedicat pieţelor internaţionale de bonduri.

Criza din Ucraina a generat un impuls considerabil în ceea ce priveşte evoluţia aurului,  însă analiştii explică de asemenea că metalul a beneficiat de pe urma faptului că economia americană va încetini pe măsură ce Rezerva Federală va efectua schimbări agresive ale politicilor monetare.

„Potenţialul pentru o eroare de politică monetară (indusă de inflaţie) şi riscurile tot mai mari pe care le prezintă inflaţia continuă să furnizeze sprijin în acest sens”, spune un analist al gigantului bancar Citigroup, adăugând că metalul galben ar putea atinge pragul de 1.950 de dolari per uncie în următoarele trei luni. Alţi experţi sunt chiar mai optimişti. De exemplu, Goldman Sachs crede că aurul ar putea să reajungă la recordul stabilit în august 2020 de peste 2.000 de dolari. Instituţia americană adaugă că relaţia dintre aur şi rata „reală” a dobânzilor (ajustată la inflaţie) începe să slăbească pe fondul temerilor privind perspectivele economice şi creşterea preţurilor.

În mod normal, ratele dobânzilor sunt corelate în mod negativ cu aurul, întrucât majorarea acestora face ca activele nepurtătoare de dobândă – precum aurul – să devină mai puţin atractive. Totuşi, începutul anului 2022 s-a dovedit atipic: pe măsură ce ratele reale au crescut, preţul aurului şi-a păstrat rezilienţa. 

„În timp ce vor fi publicate date economice tot mai slabe, ne aşteptăm ca fluxurile înregistrate de ETF-urile (fonduri tranzacţionate la bursă – n.r.) cu expunere pe aur să accelereze şi investitorii să îşi redirecţioneze o parte din deţineri către aur”, spune Mikhail Sprogis, analist al Goldman Sachs. După ce a scăzut în 2021, cantitatea de aur deţinută de ETF-uri a crescut anul acesta cu 57,3 tone, scrie FT.

Goldman crede că fluxurile înregistrate de ETF-uri ar putea totaliza 600 de tone în 2022, nivel asemănător celor din 2016, 2019 şi 2000, ani în care temerile privind recesiunea ocupau un loc fruntaş în strategiile investitorilor.

Totodată, interesul manifestat în acest sens de băncile centrale pare deja mai pronunţat. Turcia şi-a majorat deţinerile cu 1,6 tone luna trecută, iar Polonia a declarat că ar putea să-şi crească rezerva cu 100 de tone în 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO