Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Soroş spune că investiţiile BlackRock în China sunt o greşeală şi vor genera pierderi

George Soroş, 91 de ani, a spus recent că investiţiile de câteva miliarde de dolari pe care le-a realizat BlackRock în China sunt o „greşeală“.

George Soroş, 91 de ani, a spus recent că investiţiile de câteva miliarde de dolari pe care le-a realizat BlackRock în China sunt o „greşeală“.

Autor: Eduard Ivanovici

08.09.2021, 00:05 1759

Investitorul George Soroş, 91 de ani, a spus recent că investiţiile de câteva miliarde de dolari pe care le-a realizat BlackRock în China sunt o „greşeală“ care – cel mai probabil – va provoca pierderi în rândurile clienţilor administratorului de active, scrie Reuters, citând o opinie publicată iniţial în The Wall Street Journal.

„A turna miliarde de dolari în China reprezintă o greşeală tragică. Mai mult ca sigur, decizia va pierde o parte din banii clienţilor BlackRock şi, mai important, va deteriora interesele privind securitatea naţională a Statelor Unite şi a altor democraţii“, a spus miliardarul.

Luna trecută, BlackRock a devenit primul administrator străin de active care operează un fond mutual deţinut în totalitate în China, exploatând astfel piaţa de fonduri de retail în valoare de 3.600 de miliarde de dolari.

Mişcarea a venit după ce guvernul a eliminat pe 1 aprilie 2020 o inter­dicţie privind participarea străină în interiorul industriei.

Soroş a mai spus că distincţia pe care a realizat-o BlackRock între businessurile deţinute de statul chinez şi companiile private este extrem de departe de realitate.

Investitorii din China s-au confruntat anul acesta cu o serie extrem de dură de reglementări, prin intermediul cărora s-au luat în vizor sectoare precum tehnologia şi meditaţiile private, care au suferit un declin al valorii de piaţă de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari din luna februarie încoace.

Recent, fondul Soroş Economic Development (SEDF) a anunţat că va investi 40 de milioane de euro în Malogic, un dezvoltator britanic de teste cu flux lateral, incluzând aici şi testele folosite pentru depistarea Covid-19.

În prezent, gigantul american BlackRock, fondat în 1988, are o capitalizare de 142 de miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO