Burse - Fonduri mutuale

Business Internaţional. Un an bursier 2021 într-o singură poza: câştigătorii şi perdanţii Wall Street-ului

Business Internaţional. Un an bursier 2021 într-o...

Autor: Liviu Popescu

05.01.2022, 08:38 1212

Prin intermediul platformei americane Finviz, care pune accent pe statistici ilustrate, 2021 poate fi analizat şi vizualizat din punct de vedere bursier într-o singură poză, una în care culoarea predominantă este verdele şi care arată că marii câştigători au fost companiile din IT în timp ce pierzătorii au fost companii din sectoare precum telecom, prelucrare material, comerţ.

Astfel, Microsoft, Apple, Facebook, Alphabet, adică unele dintre cele mai mari companii din tehnologie, ocupă cea mai mare parte a ilustraţiei, cu creşteri semnificative precum 51% pentru Microsoft, 34% pentru Apple. 

Cine a beneficiat cel mai mult de pe urma penuriei actuale de semiconductori? Cei care le proiectează sau le produc, desigur. Nvidia, de exemplu, şi-a mai mult decât dublat preţul acţiunilor pe parcursul anului, cu o creştere de 125%.

Alte companii din domeniul echipamentelor şi materialelor pentru semiconductori, precum ASML şi Applied Materials, au înregistrat creşteri de peste 60%. Inflaţia a luat avânt în 2021, iar un beneficiar obişnuit al acesteia este sectorul metalelor preţioase.

Cu toate acestea, în ultimele 12 luni, nu a fost cazul. Atât aurul, cât şi argintul au încheiat anul cu randamente negative, ceea ce a afectat companiile care exploatează metale preţioase. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO