Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Zi grea pe bursele lumii: China scade cu aproape 4% într-o zi

Business internaţional. Zi grea pe bursele lumii: China...

Autor: Dan Grigore Ivan

09.10.2018, 00:03 445

Scăderea bursei chineze cu 3,72% ieri şi avansul bondurilor italiene până la cel mai înalt nivel din 2014 au speriat bursele europene, marcate în principal de scăderi de peste 1%.

Pe bursa americană, deschiderea şedinţei a fost tot în scădere, dar una mai temperată.

Ieri, băncile italiene au fost principalele lovite pe bursă. Indicele FTSE Italia Banks a scăzut cu 4,05%, aproape de două ori mai tare decât indicele FTSE MIB, referinţa bursei milaneze. Tensiunile politice din Italia au dus dobânzile la bonduri la 3,59%, pe fondul incertitudinilor bugetare şi al unei atitudini tot mai conflictuale în raport cu Uniunea Europeană. Indicele FTSE MIB a scăzut cu peste 2,5%, faţă de o medie europeană ce a afişat o depreciere de 1%.

În China, banca centrală de la Beijing a scăzut ratele de rezervă minimă obligatorie, în ideea în care speră să stimuleze economia şi să contracareze un eventual conflict comercial mai dur cu Statele Unite ale Americii.

Nu toată lumea a fost marcată de scăderi. În Brazilia, ţară în plin proces de alegere a preşedintelui, bursa a crescut ieri cu aproximativ 5%, în timp ce în Chile creşterea pieţei de capital a fost de 1,1%.

În regiune, indicele polonez WIG20 a scăzut cu 0,5%, în timp ce în Austria scăderea bursei a fost de peste 1%.

La Bucureşti, indicele BET a scăzut cu 0,16%, pe fondul unor tranzacţii în valoare de aproximativ 12 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO