Burse - Fonduri mutuale

Business MAGAZIN. Cum a ajuns Alexandru Angelo, un inginer software, investitor la bursă şi cu ce acţiuni a dat lovitura

Autor: Tibi Oprea

18.09.2022, 15:00 862

Investitori mici şi mari, profesionişti şi debutanţi deopotrivă, care activează în domenii dintre cele mai diverse, pun pe tapet strategii de investiţii şi lecţii învăţate în timp pentru a întări zicala „bursa este pentru toţi” şi a mări rândurile investitorilor din piaţa locală. Toate sfaturile sunt adunate în seria de materiale „Profil de investitor” găzduită de Business Magazin.


Răbdarea şi perseverenţa sunt două aspecte definitorii pe care un investitor trebuie să le deprindă. Ca să le înţelegi cu adevărat importanţa, de multe ori trebuie să faci şi greşeli, care pot duce la pierderi mai mici sau mai mari. „Nesiguranţa face parte din joc”, spune Alexandru Angelo  după 12 ani de prezenţă în piaţa de capital, timp în care şi-a dezvoltat şi cariera de inginer software. Cum a navigat investitorul prin apele bursei şi ce a câştigat în acest tot acest timp?

„Am început să investesc în anul 2010 şi am ales să fac acest lucru în primul rând pentru a putea beneficia de randamente superioare depozitelor bancare, dar şi din pasiune pentru pieţele financiare. Primul cont de investiţii a fost deschis la TradeVille”, povesteşte Alexandru Angelo, în vârstă de 32 de ani.

În acea perioadă, accesul la piaţa de capital era puţin mai complicat faţă de acum. Alexandru îşi aminteşte că a fost nevoie să meargă la sediul brokerului, să semneze contractul şi să pregătească acte în format fizic. Astăzi, totul este mult mai simplu, un cont de tranzacţionare putând fi deschis online.

Alexandru Angelo s-a născut în Buzău, dar locuieşte în Bucureşti de 13 ani. A terminat Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice, iar ulterior a urmat un master în Bănci şi Politici Monetare. Şi-a început cariera ca trader pe energie în cadrul companiei GHF Group, astăzi Futures First, unde a lucrat un singur an.

„Compania avea ca scop speculaţiile pe piaţa futures din Chicago şi cea europeană, Intercontinental Exchange. Aici a fost perioada unde am învăţat extrem de multe despre pieţele financiare, speculaţii, mişcările de preţ şi impactul jucătorilor mari asupra lor. Dezavantajul era că lucram în jur de 10-12 ore pe zi, un program greu de susţinut pe termen lung, dar a meritat. Astăzi multe dintre cele invăţate atunci îmi sunt foarte utile în decizii”, afirmă investitorul.

După experienţa dobândită din postura de trader pe energie, s-a angajat part-time ca broker la Goldring, unul dintre cei mai activi intermediari de la Bursa de la Bucureşti, unde a reuşit să rămână conectat la Bursă şi să ia contact cu oameni cu experienţă în piaţa de capital. A lucrat la Goldring mai mulţi ani, unde a fost şi analist, însă în 2019 a luat decizia să se despartă de echipă şi să rămână doar investitor.

„La 1 ianuarie 2018 am început să gestionez activ investiţiile familiei şi ale câtorva apropiaţi, pentru că au înţeles că Bursa este despre strategie, disciplină şi răbdare. Bifându-le pe acestea, cred că pe termen lung se poate construi ceva frumos”, spune el.

Citiţi articolul integral pe Business MAGAZIN

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO