Burse - Fonduri mutuale

Business Magazin. Cum a ajuns Nicoleta Bărbătescu investitor pe bursă: Este un loc de muncă cu normă întreagă, dar care-mi dă posibilitatea să-mi fac programul cum vreau eu şi să am grijă de copii

Nicoleta Bărbătescu, investitor: „Pentru cineva care vrea să devină investitor, sfatul meu este să investească mai întâi în educaţie. Ca în orice alt domeniu, riscul în investiţii apare atunci când nu ştii ce faci. Riscul naşte speranţa, iar când speri ceva, înseamnă că nu te-ai pregătit destul de bine sau nu ai luat o decizie bună. Riscul apare atunci când nu cunoşti regulile de circulaţie, dar eşti la volan. Apare când vrei să investeşti şi nu te educi înainte de toate.“

Autor: Tibi Oprea

17.07.2022, 14:29 1833

Investitori mici şi mari, profesionişti şi debutanţi deopotrivă, care activează în domenii dintre cele mai diverse, pun pe tapet strategii de investiţii şi lecţii învăţate în timp pentru a întări zicala „bursa este pentru toţi” şi a mări rândurile investitorilor din piaţa locală. Toate sfaturile sunt adunate în seria de materiale „Profil de investitor” găzduită de Business Magazin.

Pentru unii investiţiile la bursă sunt o modalitate de a-şi suplimenta veniturile, în timp ce pentru alţii sunt un mijloc de îmbogăţire. Sunt persoane care investesc strict din pasiune, iar motivul altora este să-şi asigure un alt (fel de) fond de pensie. Nicoleta Bărbătescu a avut primul contact cu bursa în 2006, dar la scurt timp a ieşit din piaţă, odată cu apariţia primului copil. Nişte acţiuni uitate prin portofoliu au făcut-o să reintre însă în ringul bursier zece ani mai târziu, iar astăzi spune că investiţiile reprezintă jobul care îi peRmite să petreacă mai mult timp cu familia.

Să investesc la Bursă este un loc de muncă cu normă întreagă care mi-a oferit posibilitatea să-mi fac programul aşa cum am nevoie şi să pot acorda mai multă atenţie copiilor. Pentru mine asta a fost foarte important”, spune Nicoleta Bărbătescu, în vârstă de 44 de ani. Absolventă a Facultăţii de Contabilitate şi informatică de gestiune din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, pe Nicoleta a atras-o ideea investiţiilor citind în presa financiară despre companii listate la Bursă. În 2006 şi-a deschis primul cont de tranzacţionare. „Când am început să investesc nu aveam un plan sau o strategie, făceam mai mult trading şi foloseam banii pentru diverse achiziţii mai mari. A fost perioada în care am experimentat cele mai multe biasuri cognitive (erori de gândire n.r.) – FOMO (fear of missing out - n.r.), efect de turmă etc. – dar de fapt nici nu ştiam ce sunt”, mărturiseşte investitoarea. Primele „cumpărături” au fost acţiuni la Banca Transilvania, la Albalact şi la unele din cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) prezente la Bursa locală.

Nu-şi mai aduce aminte exact cu câţi bani a intrat în piaţă, dar ştie că a fost o sumă modică pentru că nu avea economii mari. Prezenţa ei activă la Bursă nu a durat însă mult. „În 2007, când am născut şi primul copil, priorităţile mi s-au schimbat şi am vândut mare parte din portofoliu. Am rămas în piaţă, dar cu o sumă mică ce a fost «măturată» oricum de criza din 2008”, continuă Nicoleta Bărbătescu. Au urmat câţiva ani în care a stat departe de Bursă, dar cum în viaţă nimic nu este întâmplător, în cont îi rămasese un pachet de acţiuni primite gratuit de la Banca Transilvania de care uitase complet. Aşa a început să investească din nou în 2016-2017, când a reuşit şi să-şi contureze o strategie proprie.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO