Burse - Fonduri mutuale

Business Magazin deschide săptămâna cu cel mai important subiect pentru 7,2 milioane de români: ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii?

Business Magazin, publicaţie care apare luni, 11 iunie

Business Magazin, publicaţie care apare luni, 11 iunie

Autor: Liviu Popescu

11.06.2018, 00:06 685

Business Magazin propune cititorilor în această săptămână un material cu privire la structura investiţiilor Pilonului II de pensii private obligatorii, instrumente de econo­misire ai căror 43 de miliarde de lei strânşi de români în ultimii zece ani au devenit tentante pentru guvernul PSD/ALDE, care caută soluţii pentru peticirea bugetului.

Toate ţările în care pensionarii trăiesc decent au un sistem de economisire foarte clar şi bine împământenit, iar companii specia­lizate se ocupă de investirea banilor de pensii, pentru a-i înmulţi, scrie revista Business Magazin.

Un exemplu teoretic al unei persoane din România care se va pensiona în 2048 arată că Pilonul I (pensia de stat) poate să asigure o rată de înlocuire de numai 37% din venitul câştigat înainte de pensionare.

Fondurile de pensii Pilon II au fost lansate în România în 2008, iar acum, zece ani mai târziu, au ajuns la active de 43 de miliarde de lei şi 7,2 miliarde de participanţi.

Fondurile de pensii private sunt acţionare la 31 de companii şi au investiţii de aproape 7 miliarde de lei, adică 4,2% din capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti. Cumulat nu pare mult, însă individual cele şapte fonduri Pilon II au 11,6% din Banca Transilvania, 11,9% din Electrica şi chiar 15,5% din MedLife.

„Guvernul a pus pe masă această variantă (la jumătatea lunii mai statul a anunţat suspendarea contribuţiilor la Pilon II) din motivaţii pe termen scurt. Aparent sunt angajate cheltuieli foarte mari la bugetul de stat, care nu pot fi sprijinite de ritmul în care cresc veniturile. Este greu să te păstrezi într-un deficit bugetar de 3%. Este o problemă de cash flow, nu-i o problemă de datorie publică. Este nevoie de bani pentru acoperirea acestor cheltuieli (majorări salariale, majorări de pensii - n. red.)“, explică Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat.

Bursa de la Bucureşti este lovită în plin de afirmaţiile politice contradictorii cu privire la mecanismul de funcţionare a Pilonului II de pensii private, printre cei mai activi investitori de la BVB, în condiţiile în care în luna mai indicele principal BET a scăzut cu 7,3% şi a marcat a treia cea mai slabă lună din 2012 încoace.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO