Burse - Fonduri mutuale

BVB a bătut Euronext şi Varşovia la IPO-uri în T3

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

08.10.2013, 20:49 737

Un număr de 52 de oferte publice iniţiale (IPO-uri) au strâns 3 miliarde de euro de la investitorii de pe pieţele europene de capital în trimestrul al treilea, sumă de zece ori mai mare decât cea adunată în aceeaşi perioadă din 2012, potrivit raportului trimestrial IPO Watch Europe publicat de compania de consultanţă şi audit PwC.

Valoarea ofertelor iniţiale derulate de companii pe burse în primul trimestru a fost de 3,2 miliarde de euro, iar în al doilea trimestru valoarea ofertelor a fost de 5,3 mld. euro.

Scăderea volatilităţii şi îmbunătăţirea performanţelor indicilor bursieri au fost factorii care au încurajat companiile să se listeze prin derularea de oferte publice iniţiale în al treilea trimestru.

Bursa din Londra este lider în Europa în trimestrul al treilea cu oferte atrase în valoare de 1,7 miliarde de euro. Pe locul secund urmează bursa germană cu IPO-uri în valoare de 500 milioane de euro. Pe următoarele locuri se situează bursa din Oslo (409 mil. euro) şi bursa irlandeză (310 mil. euro). Deşi pe locul al cincilea în clasamentul european realizat de PwC este situată bursa italiană, cu oferte iniţiale în valoare de 58 de milioane de euro, pe bursa de la Bucureşti a avut loc un IPO cu o valoarea mai mare de 58 de milioane de euro astfel că locul cinci ar trebui să revină bursei româneşti. Este vorba despre oferta publică iniţială derulată de Nuclearelectrica în valoare de 63 milioane de euro.

Astfel că bursa de la Bucureşti se situează în faţa bursei italiene şi a bursei europene NYSE Euronext, unde au avut loc IPO-uri de 43 de milioane de euro. Pe bursa din  Varşovia, valoarea ofertelor publice a fost de 15 milioane de euro.

Oferta inţială derulată de compania de stat Nuclearelectrica este prima după o pauză de şase ani. Oferta de la Nuclearelectrica s-a încheiat pe 20 septembrie. În prezent se derulează oferta în valoare de 13-15 milioane de euro a companiei de materiale de construcţii AdePlast, care se va încheia pe 15 octombrie. Acesta este primul IPO derulat pe bursa de la Bucureşti de o companie privată după o pauză de cinci ani. De asemenea, în noiembrie va începe oferta Romgaz în valoare de 600 de milioane de euro, cea mai mare ofertă de pe bursa de la Bucureşti, dar şi din regiune.

„Lista de oferte publice iniţiale pentru 2014 este încurajatoare, dar depinde în mare măsură de rezultatul ofertelor Romgaz şi AdePlast. Dacă acestea se vor încheia cu succes, acest lucru va transmite un mesaj puternic investitorilor şi către mediul de afaceri din România că ofertele publice iniţiale pot reprezenta o sursă viabilă de venituri pentru investitori şi de finanţare pentru antreprenori”, a spus Sergiu Gherasim, director pieţe de capital la PwC România.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO