Burse - Fonduri mutuale

BVB a publicat primul ghid de raportare a standardelor ESG pentru companiile listate, realizat cu BERD

BVB a publicat primul ghid de raportare a standardelor...

Autor: Roxana Rosu

11.04.2022, 12:05 325

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a publicat primul ghid de raportare potrivit standardelor de mediu, social şi de guvernanţă (ESG) pentru companiile listate, realizat cu asistenţa tehnică a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Ghidul de raportare ESG pentru emitenţi a fost realizat împreună cu firma de consultanţă în sustenabilitate Steward Redqueen.

Documentul oferă informaţii clare şi comparabile investitorilor şi asigură o platformă pentru alinierea la viitoarele cerinţe de raportare UE, în temeiul Regulamentului privind publicarea de informaţii cu referire la finanţarea durabilă (SFDR) şi al Directivei privind raportarea sustenabilităţii corporative (CSRD).

„Astăzi, mai mult ca oricând, Bursa de Valori Bucureşti, la fel ca toate bursele din valori din întreaga lume trebuie să se alinieze la trendul mondial în care criteriile legate de ESG contează din ce în ce mai mult în deciziile de alocare a capitalului de către investitori. Lansarea de astăzi a Ghidului privind raportarea ESG împreună cu partenerii noştri de la BERD şi compania de consultanţă specializată în sustenabilitateSteward Redqueen reprezintă un pas înainte în asumarea angajamentului nostru de a încuraja dezvoltarea finanţărilor responsabile şi a produselor financiare sustenabile. Progresele realizate în ultimiii ani de piaţa de capital din România demonstrează potenţialul ridicat al acesteia. În mod sigur, îmbunătăţirea raportărilor pe tema ESG ale companiilor listate la bursă, la care va contribui şi acest ghid, va susţine tranziţia economiei României spre o economie verde”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

BVB a lansat în anul 2020 primul proiect ESG pe piaţa locală de capital cu scopul de a promova investiţiile responsabile şi de a evidenţia importanţa standardelor ESG în rândul participanţilor la piaţă. La începutul lui 2022, Bursa a lansat primele scoruri ESG pentru nouă dintre companiile listate.

”Prin lansarea Ghidului privind raportarea ESG, Bursa de Valori Bucureşti continuă iniţiativele pentru a susţine implementarea standardelor ESG la nivel local şi pentru a asigura suport emitenţilor locali pentru implementarea acestor standarde în raportările proprii. Ghidul oferă companiilor listate la bursă informaţii valoroase cu scopul de a le ghida demersurile în vederea alinierii la aşteptările investitorilor şi partenerilor lor în materie de raportări ESG”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

Harry Boyd-Carpenter, Managing Director, Climate Strategy & Delivery la BERD a precizat că, în 2021, 83% din investiţiile băncii din România au fost în concordanţă cu strategia de tranziţie către o economie verde.

”Continuăm să adaptăm modelul nostru unic de business, care combină investiţiile, dialogul politic şi consultanţa pentru a promova tranziţia ecologică. Expertiza partenerului nostru, BVB în dezvoltarea Ghidului privind raportarea ESG dedicat companiilor listate a fost cheia succesului 3 acestei abordări”.

BERD a ajutat, de asemenea, Bursa de Valori din Varşovia şi Bursa de Valori din Macedonia să elaboreze şi să publice liniile directoare de raportare ESG.

În 2021, BERD a investit 546 milioane de euro în România. De la începutul cooperării, în 1993, BERD a investit în România peste 9,5 miliarde EUR în cadrul a 485 de proiecte, mobilizând astfel resurse financiare semnificative.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO