Burse - Fonduri mutuale

BVB atenţionează: Îngheţarea listărilor de pachete minoritare pe piaţa de capital contravine intereselor României. “Statul trebuie să încurajeze prezenţa companiilor româneşti pe Bursă şi să stimuleze accesul populaţiei la piaţa de capital”

BVB atenţionează: Îngheţarea listărilor de pachete...

Autor: Cristina Bellu

11.06.2020, 12:19 137

Iniţiativa legislativă care interzice timp de doi ani listarea companiilor de stat restricţionează capacitatea acestuia de a utiliza pieţele de capital pentru finanţarea cheltuielilor şi a investiţiilor, şi, de asemenea, întârzie procesul de modernizare şi eficientizare a portofoliului de deţineri al statului, transmit reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

“Evoluţia crizei actuale generată de pandemia de COVID-19 a pus în evidenţă importanţa companiilor româneşti, problemele cu care acestea se confruntă, dar a adus, totodată, şi oportunităţi de dezvoltare. Acestea pot fi fructificate dacă aceste companii au acces la finanţarea necesară, iar Bursa de Valori Bucureşti este un pilon esenţial pentru accesarea capitalului pentru dezvoltarea acestora şi, implicit, a economiei locale”.

La momentul actual, fondurile private de pensii sunt cel mai mare acţionar pe Bursa de la Bucureşti, cu un procent estimat între 25% şi 30% din totalul acţiunilor aflate la tranzacţionare, potrivit datelor BVB.

“Aceste fonduri de pensii deţin activele populaţiei. Astfel, putem afirma că prin listările se realizează în bună măsură un transfer de active de la stat către cetăţeni. Considerăm că acest trend trebuie să continue şi chiar să se dezvolte, mai ales în privinţa încurajării deţinerilor directe de active financiare de către populaţie”, menţionează un document al operatorului pieţei de capital de la Bucureşti.

Reprezentanţii BVB consideră că listarea companiilor de stat la bursă şi creşterea procentelor listate ale companiilor de stat, în tandem cu încurajarea şi stimularea accesului populaţiei prin măsuri fiscale va contribui pe termen lung la creşterea bunăstării românilor, îmbunătăţirea gradului de economisire şi dezvoltarea unei clase medii reprezentative, educate şi cu o situaţie financiară solidă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO